ßßß Cookit - przepis na Muffiny pełnoziarniste z żurawiną

Muffiny pełnoziarniste z żurawiną

nazwa

Wykonanie

Dziś przepis na szybkie i zdrowe muffiny :) W sam raz sprawdzą się na zimowe drugie śniadanie, albo dodatek do gorącej herbaty po mroźnym spacerze. Nie wiem jak jest u Was, ale nasze nosy i policzki teraz po krótkim spacerze są rumiane :) to chyba znak, że zima sobie o nas przypomniała. Muffinki są mięciutkie, słodkie, sycące i cudnie pachną dzięki odrobinie cynamonu :) Koniecznie wypróbujcie przepis.
Składniki: (8 dużych lub 12 średniej wielkości muffin)
150 gramów mąki pszennej
100 gramów mąki żytniej pełnoziarnistej
1/2 szklanki płatków owsianych plus troszkę do posypania
1/2 szklanki ksylitolu (lub cukru - polecam nierafinowany, lub innego słodzidła)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/3 szklanki oleju
3/4 szklanki mleka (u nas koziego)
2 jaja od szczęśliwych kur
2 garści żurawiny
Przygotowanie:
1. Składniki suche umieszczamy w jednej misie i mieszamy (oprócz żurawiny). Mąki i proszek do pieczenia najepiej przesiać.
2. Składniki mokre krótko miksujemy.
3. Dodajemy składniki suche do mokrych, krótko miksujemy jedynie do połączenia.
4. Wsypujemy żurawinę, mieszamy. Ciasto jest dość gęste.
5. Tak przygotowane ciasto przekładamy łyżką do wysmarowanej tłuszczem, lub wyłożonej papilotkami formy na muffiny. Formę wypełniamy do 3/4 wysokości.
6. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 25 minut, do 40 minut. Czas podaję zróżnicowany ze względu na to, że zależy od wielkości papilotów. Moje były duże więc piekłam 40 minut, mniejsze podrzebują krótszego czasu pieczenia. Sprawdzajcie patyczkiem i zerkajcie czy muffiny z wierzchu są ładnie przyrumienione :)
Są pyszne i sycące.
Smacznego :)
Źródło:http://pancerka.blogspot.com/2016/02/muffiny-penoziarniste-z-zurawina.html