Wykonanie
Miałam zrobić dla Was coś niezwykłego, ale kompletnie nie miałam na to siły więc poszłam na łatwiznę i zaczęłam wsypywać jakieś składniki które miałam pod ręką. I wiecie co? Wyszły mi pyszne i zdrowe muffinki, które świetnie nadają się do przesmarowania
dżemem lub czymś podobnym. Są niczym mięciutkie bułeczki..Składniki:190g
mąki60g
cukru160g
płatków owsianych300 ml
mleka2 łyżeczki
proszku do pieczenia1
jajko1/2 szklanki
olejuPrzygotowanie:
Płatki owsiane zalewamy
mlekiem i odstawiamy na około 5 minut. W tym czasie w jednej misce mieszamy
mąkę z proszkiem, a w drugiej
jajko z
cukrem oraz
olejem. Mieszamy aż mokre składniki się połączą i dolewamy do nich
płatki z
mlekiem. Wciąż mieszając dosypujemy suche składniki i mieszamy,aż składniki się połączą.Włączamy piekarnik nastawiony na 180 stopni. Papilotki wypełniamy do 3/4 wysokości zrobioną masą. Pieczemy przez 35-40 min, do momentu suchego patyczka i do zarumienienia.Smacznego! :)