Wykonanie
Witam kochani. Był przepis na
kapustę pekińską z zasmażką,
pora na lżejszą wersję, którą bardzo często robię, bo jest nie tylko smaczna, ale jeszcze szybsza w robocie od tej pierwszej. Idealna przystawka do kopytek, pyz lub
solo. Bardzo polecam!
Składniki podstawoweśrednia
kapusta pekińska1 średni
por3/4 szklanki
wodymały pęczek
zieleniny, jak macie pod ręką
Przyprawy2 średnie
liście laurowe3-4 ziarna ziela ang. (nie więcej)płaska łyżeczka
ziół prowansalskichszczypta
pieprzu ziołowego1 łyżeczka
cukru lub
miodujedna dwie szczypty
soliszczypta świeżo zmielonego
pieprzu1 łyżeczka
mąki pszennej rozprowadzona w 30 ml. zimnej
wody (opcjonalnie, jeśli w
kapuście jest mało płynu nie trzeba jej zagęszczać)PrzygotowaniePrzygotowanie na filmieOpłukaną
kapustę osączam i kroję na drobno.
Pora rozcinam wzdłuż, myję pod bieżącą
wodą i kroję w pół-plastry. Do
kapusty dodaję
wodę i doprowadzam do wrzenia. Po minucie, dwóch dodaję
por i
przyprawy. Gotuję jeszcze 2-3 minuty, koryguje smak w razie potrzeby. Pod koniec dodaję zasklepkę z
mąki, Jeśli jest w
kapuście sporo płynu robię zaklepkę, a jeśli mało zostawiam tak jak jest (zaklepka-dolewam do mieszaniny
mąki z
wodą trochę
wywaru, mieszam i łącze z
kapustą). Mieszam. Po chwili, gdy się zagotuje całość, wyłączam grzanie. Gotowe!Życzę smacznego!Pozdrawiam Weronika