Wykonanie
Ostatni post na blogu był dość dawno, ale w końcu, już jako inżynier ;), wracam z nowymi przepisami. Dzisiaj polecam zupę
pomidorową. To niby nic specjalnego, ale moja wersja dzięki dodatkowi
wanilii zyskuje nowy wymiar.
Słodycz pomidorów została podkreślona, ale nie dominuje. Smak uzupełniają
zioła, szczególnie
bazylia, czyli składnik trochę bardziej oczywisty, ale równie pyszny.
Wanilia w zupie pomidorowej może wydawać się absurdem, ale nie ma co się bać takiego połączenia, bo efekt jest naprawdę wyśmienity.Zupa pomidorowa z
wanilią i
bazylią- 1
cebula- 2
liście laurowe- 1 łyżeczka
ziół prowansalskich- ok. 600 ml
przecieru pomidorowego- 1/2 szklanki
wody- 1 łyżeczka
cukru- 1 1/4 łyżeczki esencji waniliowej- 75 g
makaronu wstążki-
sól,
pieprz- kilka listków
bazylii1) W garnku podsmażyć drobno posiekaną
cebulę.2) Dodać
liście laurowe,
zioła,
przecier pomidorowy,
wodę,
cukier i szczyptę
soli.3) Gotować przez 20 minut, pod koniec dodając
makaron i esencję
waniliową.4) Doprawić do smaku i podawać z posiekaną
bazylią.Czas przygotowania: 40 minutLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 280 kcal