ßßß Cookit - przepis na Gulasz z kurczaka szybko do obiadu

Gulasz z kurczaka szybko do obiadu

nazwa

Wykonanie

Witam kochani. Dzisiaj publikuję jeszcze jeden post uzupełniający do przepisu na kapustę pekińską z patelni, z którą podawałam ostatnio do kurczaka. Bardzo polecam przepis, raz, że szybki, bo wiadomo kurczak a dwa, że można prostym sposobem uzyskać ciekawszy i smaczniejszy sos, niezbędny przy gulaszu i to bez brzechtania się w zaklepkach...
Potrzebujesz
Na dwie osoby wystarczy solidna połówka fileta z piersi kurczaka
około 100 ml wina czerwonego (może być o dowolnej słodkości)
trochę tłuszczu do podsmażenia
przyprawy - na przykład oregano, pieprz ziołowy (około jednej płaskiej łyżeczki)
sól, pieprz do smaku
1 łyżka mąki pszennej z brzuszkiem do uzyskania około szklanki sosu
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Pokrojonego osuszonego fileta rumienię krótko na rozgrzanym tłuszczu. Zaraz polewam go winem. Wino błyskawicznie odparowuje alkohol, zostawiając wspaniały smak i piękny kolor mięsa i sosu. Wtedy posypuje mięso przyprawami i mąką pszenną. Szybko mieszam całość na sucho i zaraz polewam wodą, dozując niewielkie jej ilości i mieszam, mieszam, mieszam. Za chwilę powstanie jednolity aksamitny sos bez grudek. Jeśli chcecie zrobić to z mąką ziemniaczaną -oczywiście, że można - trzeba ją jednak rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody i dodać do kurczaka, którego wcześniej trzeba podlać wodą, przy dwóch porcjach na osobę w ilości około 3/4 szklanki. Sos w sezonie uzupełniam świeżą zieleniną-koprem lub natką z pietruszki.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2016/02/gulasz-z-kurczaka-szybko-do-obiadu.html