Wykonanie
Witam kochani. Dzisiaj publikuję jeszcze jeden post uzupełniający do przepisu na
kapustę pekińską z patelni, z którą podawałam ostatnio do
kurczaka. Bardzo polecam przepis, raz, że szybki, bo wiadomo
kurczak a dwa, że można prostym sposobem uzyskać ciekawszy i smaczniejszy sos, niezbędny przy gulaszu i to bez brzechtania się w zaklepkach...
PotrzebujeszNa dwie osoby wystarczy solidna połówka
fileta z piersi kurczakaokoło 100 ml
wina czerwonego (może być o dowolnej słodkości)trochę tłuszczu do podsmażenia
przyprawy - na przykład
oregano,
pieprz ziołowy (około jednej płaskiej łyżeczki)
sól,
pieprz do smaku1 łyżka
mąki pszennej z brzuszkiem do uzyskania około szklanki sosuPrzygotowanieLINK do przygotowania na filmiePokrojonego osuszonego fileta rumienię krótko na rozgrzanym tłuszczu. Zaraz polewam go
winem.
Wino błyskawicznie odparowuje
alkohol, zostawiając wspaniały smak i piękny kolor
mięsa i sosu. Wtedy posypuje
mięso przyprawami i
mąką pszenną. Szybko mieszam całość na sucho i zaraz polewam
wodą, dozując niewielkie jej ilości i mieszam, mieszam, mieszam. Za chwilę powstanie jednolity aksamitny sos bez grudek. Jeśli chcecie zrobić to z
mąką ziemniaczaną -oczywiście, że można - trzeba ją jednak rozrobić w niewielkiej ilości zimnej
wody i dodać do
kurczaka, którego wcześniej trzeba podlać
wodą, przy dwóch porcjach na osobę w ilości około 3/4 szklanki. Sos w sezonie uzupełniam świeżą
zieleniną-
koprem lub
natką z
pietruszki.Życzę smacznego!Pozdrawiam Weronika