ßßß Cookit - przepis na Pieczarki marynowane w occie

Pieczarki marynowane w occie

nazwa

Wykonanie

Kolejne słoiczki do mojej domowej spiżarni.
Są pyszne, idealne do sałatek.
Składniki:
½ kg młodych pieczarek
½ słoiczka suszonych pomidorów w oleju
2 gałązki rozmarynu
sól do smaku
ostra papryka do smaku
składniki na marynatę:
50 ml octu balsamicznego
1 liść laurowy
ziele angielskie
1 łyżeczka soli
2 łyżki cukru
150 ml wody
Wykonanie:
Pieczarki oczyścić i gotować przez 5 minut w dwóch litrach wody z solą i papryką, następnie odcedzić. Po czym pieczarki przełożyć do wyparzonych słoiczków razem z pokrojonymi pomidorami i rozmarynem. Składniki na marynatę zagotować, zalać pieczarki, zakręcić dokładnie i pasteryzować przez 10 minut.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2016/03/pieczarki-marynowane-w-occie.html