ßßß Cookit - przepis na Czerwony Kapturek - wersja dla dorosłych ;)

Czerwony Kapturek - wersja dla dorosłych ;)

nazwa

Wykonanie

B iszkopt z makiem, krem z mascarpone i likierem śmietankowym, do tego nasączone w l ikierze delicje a całość uwieńczona wiśniową galaretką - po pros tu niebo w gębie!
SKŁADNIKI: (na blachę 25x35cm)
Biszkopt z makiem:
4 jajka
2/3 szkl cukru
2/3 szkl mąki
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/ 4 szkl suchego maku
Krem z mascarpone
375 g mascarpone (1,5 standardowego opakowania)
250 ml śmietanki 30%
2 śmietan fix-y
4- 5 łyżek cukru pudru
50-75 ml likieru śmietankowego Da lkowski
Ponadto:
delicje wiśniowe
2 galaretki wiśniowe
50 ml likieru śmietankow ego Dalkowski do nasączania ciasta i biszkoptów
1. Galaretkę rozpuścić w 3,5 szkl wrzątku. Odstawić do ostudzenia, a następnie wstawić do lodówki, aby zaczęła tężeć.
2. Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywno, dalej miksując dodać cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać do osobnej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. Dodawać partiami do ubitych jajek i delikatnie mieszać. Piec ok 30 min w 180 * C.
3. Krem: Śmietankę ubić dodając pod koniec śmietan fix-y. Dodać cukier puder i mascarpone i ubijać jeszcze chwilę do wymieszania składników. Wlać likier i szybko zmiksować na małych obrotach do połączenia składników.
4. Likier wymieszać pół na pół z pr zegotowaną wodą. Ok 2/3 tak przygotowanego ponczu n asączyć s pód biszkoptowy, n a to rozsmarować krem, a następnie ułożyć delicje maczane stroną z biszkoptem w pozostałym ponczu (układać należy je czekoladą do dołu). Całość zalać tężejącą galaretką.
Źródło:http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2016/02/czerwony-kapturek-wersja-dla-dorosych.html