Wykonanie
Pierogi leniwe były moim ulubionym daniem z dzieciństwa. Pamiętam jak dziś, gdy mama przyrządzała mi je na podwieczorek lub kolację. Danie było łatwe, szybkie i sycące, a kilkuletnie dziecko bez problemu mogło pomóc w przygotowaniu. Jako ledwo dosięgający brodą stołu szkrab byłam strasznym niejadkiem. Smakowały mi głównie pierogi, naleśniki i wszelkiego rodzaju placuszki.
Mięso i warzywa omijałam natomiast wielkim łukiem.
Pierogi leniwePierogi leniwe to moje ulubione danie z dzieciństwa. Jest szybkie, łatwe i sycące. Jeżeli szukasz sposobu na niejadka to koniecznie sprawdź ten przepis.Kiedy wyprowadziłam się z domu przepis na te kluseczki przepadł w czeluściach mojej kulinarnej świadomości. Zwyczajnie nie pasował do zdrowego i fit stylu odżywiania. W ostatnim czasie zaczęłam jednak wracać do sprawdzonych dań z dzieciństwa. Sama niedługo zostanę mamą, więc muszę wiedzieć jaką
broń stosować w walce z ewentualnym niejadkiem.Składniki na porcję dla dwóch osób:250 g
twarogu półtłustego3 czubate łyżki
mąki przennej – wykorzystałam
tortową1
jajkoJeżeli lubicie większe porcje wystarczy po prostu podwoić ilość wykorzystanych składników.Dodatki:1 łyżka roztopionego
masła2 łyżki
jogurtu naturalnego lub kwaśnej
śmietany1 łyżeczka
cukru – wykorzystałam trzcinowy, aby zachować pozory zdrowej kuchniszczypta
cynamonuSposób przygotowania:W misce rozgniatam
twaróg widelcem. Nie należy tego robić zbyt dokładnie, dzięki
czemu w kluseczkach będzie czuć ziarna
sera. Dodaję
jajko i dosypuję
mąkę. Łączę wszystkie składniki wyrabiając dosyć zwięzłe ciasto. Powinno być klejące, dzięki
czemu kluski wyjdą miękkie. Jeżeli wolicie bardziej twarde to wystarczy dosypać więcej
mąki.Roluję ciasto w dłoniach tak, aby powstały z niego „wałki”. Gdyby za bardzo się kleiło posypcie dłonie
mąką. Układam ciasto na desce i dzielę na małe kawałki o długości ok 1-2 cm.Wrzucam pierogi do gotującej się
wody i delikatnie mieszam, aby nie przykleiły się do dna.
Wodę opcjonalnie można posolić, ja jednak tego nie robię. Gotuję przez 2-3 minuty. W tym czasie kluseczki powinny wypłynąć na powierzchnię. Wyciągam łyżką cedzakową i wykładam na talerz do wyschnięcia.Pierogi podaję posypane
cukrem i
cynamonem oraz polane odrobiną roztopionego
masła. Dobrze smakują także z dodatkiem
jogurtu naturalnego (wersja fit) lub kwaśnej
śmietany.
A Ty jakie danie chętnie wspominasz z dzieciństwa?Podobał Ci się ten przepis? Skomentuj go i podziel się nim ze znajomymi.Sprawdź także:Pierogi z boczniakami i
serem bałkańskim