ßßß Cookit - przepis na Pstrąg na parze z egzotyczną salsą

Pstrąg na parze z egzotyczną salsą

nazwa

Wykonanie

Postne danie na dzisiejszy obiad wcale nie musi być nudne, polecam pstrąga w ziołach gotowanego na parze z egzotyczną salsą o smaku ananasa i curry.
Składniki:
2 wypatroszone pstrągi
1 łyżka ziół do ryb
Pieprz cytrynowy do smaku
Sól do smaku
Sok z cytryny
1 łyżka oleju rzepakowego
Egzotyczna salsa:
3 grube plastry świeżego ananasa
3 plastry cytryny bez skóry
1 cebula
1 łyżka musztardy Dijon
2 łyżki cukru brązowego trzcinowego
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 płaska łyżeczka curry
Sól do smaku
Sposób przygotowania:
Ryby natrzeć olejem, skropić sokiem z cytryny, oprószyć dokładnie solą, pieprzem cytrynowym oraz ziołami i wstawić na 2 godziny do lodówki aby naszły przyprawami.
Salsa: Świeżego ananasa po obraniu ze skóry, kroimy w drobną kostkę tak samo cebulę, oraz cytrynę z miąższem, mieszamy w misce, doprawiamy curry oraz solą i cukrem brązowym, dodajemy musztardę oraz jogurt naturalny, mieszamy wszystko razem, salsę wkładamy na 2 godziny do lodówki.
Ryby układamy w misce parowaru i gotujemy około 20 minut, podajemy z egzotyczną salsą.
Smacznego!
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2016/02/pstrag-na-parze-z-egzotyczna-salsa.html