Wykonanie
Postne danie na dzisiejszy obiad wcale nie musi być nudne, polecam
pstrąga w ziołach gotowanego na parze z egzotyczną salsą o smaku
ananasa i
curry.
Składniki:2 wypatroszone
pstrągi1 łyżka
ziół do ryb
Pieprz cytrynowy do smaku
Sól do smaku
Sok z cytryny1 łyżka
oleju rzepakowegoEgzotyczna salsa:3 grube plastry świeżego
ananasa3 plastry
cytryny bez skóry1
cebula1 łyżka
musztardy Dijon2 łyżki
cukru brązowego trzcinowego2 łyżki
jogurtu naturalnego1 płaska łyżeczka
currySól do smakuSposób przygotowania:
Ryby natrzeć
olejem, skropić
sokiem z cytryny, oprószyć dokładnie
solą,
pieprzem cytrynowym oraz
ziołami i wstawić na 2 godziny do lodówki aby naszły
przyprawami.Salsa: Świeżego
ananasa po obraniu ze skóry, kroimy w drobną kostkę tak samo
cebulę, oraz
cytrynę z miąższem, mieszamy w misce, doprawiamy
curry oraz
solą i
cukrem brązowym, dodajemy
musztardę oraz
jogurt naturalny, mieszamy wszystko razem, salsę wkładamy na 2 godziny do lodówki.
Ryby układamy w misce parowaru i gotujemy około 20 minut, podajemy z egzotyczną salsą.Smacznego!