Wykonanie
Tęsknię już za wiosną, mam dość tych szarych ponurych dni. Z tą myślą powstał ten omlet.Czasem tak niewiele potrzeba składników aby wyczarować lekkie zdrowe śniadanie. Moja propozycja jest ze
szpinakiem,
dymką serem feta i
zielonymi oliwkami. Polecam jest smaczny!
Składniki:Na jedną osobę:2
jajka wiejskie50 g
serka feta2 małe
cebule dymki ze
szczypiorem3
zielone oliwki z zalewy1 łyżka
masłagarść
świeżego szpinakuszczypta
pieprzu świeżo mielonego do smakuSposób wykonania:
Szpinak płuczemy pod bieżącą
wodą, tak samo
dymkę, siekamy drobno.
Szczypiorek osobno.Na patelni rozpuszczamy
masło wrzucamy
cebulkę bez
szczypioru ze
szpinakiem, dusimy 2 minuty,
jajka roztrzepujemy w miseczce z niewielką ilościa
pieprzu, wlewamy na podduszoną
zieleninę , posypujemy pokrojonym
serem feta, oraz
oliwkami i częścią
szczypioru, trzymamy na patelni na wolnym ogniu aż masa całkowicie się zetnie. Zsuwamy omlet delikatnie na talerz.Przed podaniem posypujemy resztą
szczypiorku.Smacznego!