Wykonanie
Jest to prosta ale i bardzo smaczna potrawa z
wieprzową szynką i
kiełbasą, wyśmienicie smakuje z gotowanym na sypko
ryżem lub
kaszą, potrawą ze względu na dostępność składników można delektować się cały rok. Polecam!
Składniki:1 kg
szynki wieprzowej30 dag
kiełbasy ze wsi Buczkowice Hańderek1
marchewka1
pietruszka½
papryki1 duża
cebula2 łyżeczki
musztardy Dijon2 łyżki
ramy do smażenia lub
olej2
ziela angielskieJarzynka lub
sól do smaku
Biały pieprz do smaku2 łyżeczki
mąki do zawiesiny
Natka pietruszki do posypaniaSposób przygotowania:
Mięso myję kroję w kostkę , warzywa obieram, myję,
paprykę i
cebulę siekam w kostkę ,
marchewkę i
pietruszkę w krążki,
kiełbasę w plasterki.W szerokim garnku rozgrzewam
ramę lub
olej, wrzucam
mięso, podsmażam pod przykryciem, od czasu do czasu mieszam, dodaję warzywa, bez
kiełbasy, wlewam około 300 ml
wody, doprawiam jarzynką lub
solą do smaku i duszę pod przykryciem do momentu aż
mięso będzie miękkie, na 10 minut przed końcem gotowania dodaję
kiełbasę i
musztardę, doprawiam
białym pieprzem do smaku, z
mąki i małej ilości
wody robię zawiesinę, zagęszczam sos, chwilę gotując.Zestawiam z ognia.Podaję z ugotowanym na sypko
ryżem lub
kaszą.
http://handerek.com.pl/Smacznego!