ßßß
Składniki:(na 20 małych galaretek)4 udka z kurczakawarzywa do rosołu: 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, cebula, liść pora.
Przyprawy: sól, pieprz natka pietruszki, koperek zielony.dodatkowo 20 sztuk skorupek jaj oraz ok 2 łyżeczki żelatyny na 1/2 l. rosołu.Wykonanie:
Ugotować rosół z udek kurczaka z warzywami.Obrać mięso od kości i skóry.Czyste mięsko odłożyć na osobny talerzyk.Odlać ok. 1/2 l. rosołu z czego odlać połowę wsypać żelatynę.Zaczekać aż napęcznieje.Zagrzać aż się rozpuści.Wlać do pozostałego rosołu.Wymieszać.Doprawi do smaku solą i pieprzem.Na dno i boki skorupki wkładać kawałek marchewki, zielony koperek liść natki pietruszki oraz mięso.(Ja dodałam jeszcze zielony groszek)Zalać rosołem z żelatyną i wkładać w wytłoczkę po jajkach by galaretka zastygła w zimnym miejscu.Kiedy galaretka zastygnie obrać ze skorupki i wyłożyć na talerz.