Wykonanie
Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem toteż idealnie komponuje się z czarną
rzepą. Zaletą
cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością. Warto wiedzieć, że
cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia dietetycy polecają ją już półrocznym maluchom.Składniki:

1 mała
młoda cukinia1 czarna
rzepaCzarną
rzepę obrać ze skórki.Zetrzeć na tarce o małych otworach.
Cukinię umyć (nie obierać).Zetrzeć na tarce do jarzyn o większych otworach.Dodać
sos jogurtowo-
majonezowySos jogurtowo-
majonezowymajonez,
jogurt naturalny czosnek,
sól.Do małego słoiczka odmierzyć 2 łyżki
jogurtu naturalnego, 1 łyżkę
majonezu . Przez praskę przecisnąć obrany ząbek
czosnku. Posolić do smaku. Zakręcić słoik i potrząsać nim jak szejkerem lub po prostu wymieszać. (Jeśli zrobimy sosu za dużo wystarczy zakręcić słoik i schować do lodówki)Tak przygotowany sos wy mieszać z potartą
rzepą i
cukinią.

Uwaga: Połowę surówki odłożyłam i pokroiłam garść
szpinaku. Miałam trzecią wersję surówki z czarnej
rzepy. Oczywiście najtańsza jest ta w której
rzepa występuje
solo.