Wykonanie
W moim domu rodzinnym nie jadało się
andrutów. Pomysł, by przygotować
andruty z masą
orzechową i powidłami ma związek z Babcią mojego chłopaka, która przygotowywała mu je gdy był mały. Niestety nie ma jej już z nami, także nie jest to babciny przepis, tylko bardzo prosta i szybka wariacja na temat.Składniki:4
wafle do
andrutówok 400g masy orzechowej (np od Helio)ok 200g
powideł śliwkowychpodgrzej masę w miseczce na parze, aż będzie półpłynnaposmaruj równą warstwą płaską stronę
wafla połową masy, przykryj drugim
waflem (wypukłą stroną do dołu)powtórz powyższe czynności z kolejnymi 2
waflami*przełóż pary
wafli powidłami, przykryj pergaminem, przygnieć np deską i dociśnij czymś ciężkim. Odstaw na noc w chłodne miejscenastępnego dnia pokrój na mniejsze kawałkiSmacznego! :)
>> Masę
orzechową otrzymałam od firmy Helio <<