Wykonanie
Proste, maślane
ciasteczka po posmarowaniu białą polewą i posypaniu
cukrową posypką w żywych kolorach, są moim zdaniem idealnym wypiekiem nie tylko na Wielkanoc, ale i po prostu na wiosnę. Są urocze!Składniki (na 15
ciastek, ok 11cm x 8cm):200g
masła w temperaturze pokojowej85g
cukru300g
mąki2
żółtka1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego150g polewy o smaku
białej czekolady (np od Helio)kolorowa posypka cukrowautrzyj
masło z
cukrem na puszystą masędodaj
żółtka i ekstrakt
waniliowy. Ubijaj kilka sekund – tylko tyle, żeby składniki się połączyłydodaj
mąkę i ubijaj na niskich obrotach, aż zawartość miski będzie przypominała
kaszkę kuskusszybko zagnieć ciasto, by połączyło się w jedną kulę. Spłaszcz je, zawiń w folię i wstaw do lodówki na 15 minutnagrzej piec do 180 Crozwałkuj ciasto
między dwoma arkuszami pergaminu na grubość ok 5mmwytnij
ciastka w kształcie
jajka* i przełóż je na wyłożoną pergaminem blaszkępiecz ok 15-20 minut, aż brzegi zaczną się lekko (!) rumienić. Wyjmij z pieca i wystudź na blaszce, na której się piekłypodgrzej polewę, żeby stała się płynnawystudzone
ciasteczka posmaruj polewą i od razu posyp posypkąSmacznego! :)*
Ciastka pisanki zrobiłam przy użyciu foremki Wilton w kształcie
jajka o wymiarach ok 11cm x 8 cm.
>> Polewę otrzymałam od firmy Helio <<