Wykonanie
Home » ciasta i
ciasteczka »
ciasteczka »
ciasteczka maślane »
ciastka » ciasto kruche » kruche
ciastka » maślane » słodkie » szybkie
ciastka »
wanilia » z maszynki » Kruche
ciastka maślane z
waniliąwtorek, 18 marca 2014
Kilka dni temu wybrałam się na zakupy w poszukiwaniu sukienki... niestety (albo i stety) sukienki nie znalazłam. Zamiast grzecznie wmaszerować do butiku z odzieżą udałam się do sklepu z kuchennymi gadżetami. Podczas gdy mijały lata świetlne mojego pobytu na zakupach, ja wciąż tkwiłam przy formach do
ciastek. Wprost nie mogłam się oprzeć i w końcu go kupiłam- wymarzony pistolet do robienia
ciastek.Od razu musiałam go wypróbować. Okazało się to niełatwe. Ciasto musi być perfekycjnie zmisowane, o idealnych proporcjach.Tym razem przepis jest bardzo posty, ale pyszny. Kruche
ciasteczka pachnące
wanilią...Składniki (na ok. 3 blachy
ciastek)3/4 szklanki
cukru,300 g
mąki,
cukier z prawdziwą
wanilią,2
żółtka,1,5 łyżki ekstraktu z
wanilii,225 g miękkiego
masłaWykonanie:
Masło utrzeć wraz z
cukrem, dodać resztę składników. Zmiksować na gładką masę.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto nakładać do pistoletu* i wyciskać na blachę w małych odstępach (
ciastka nie powinny dużo urosnąć)Piec w temperaturze 165 stopni na termoobiegu przez 7-10 minut. Wystudzić na kartce.*Jeśli nie mamy maszynki do
ciastek z powodzeniem można użyć rękawa cukierniczego.Można również rozwałkować ciasto i wykrawać wzory przy pomocy foremek.Smacznego!