ßßß
Zupa warzywna z mięsem mielonym(4-6 porcji)Składniki:250 g mięsa mielonego4 łyżeczki oleju1 średnia cebula, pokrojona w kostkę2 ząbki czosnku, drobno posiekane½ zielonej lub czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę1 średnia marchewka, obrana i pokrojona w cienkie plasterki1 puszka (400 g) krojonych pomidorów1 l bulionu drobiowego1 średnia cukinia, pokrojona w plasterki200 g jarmużu, z usuniętymi łodygami i z grubsza posiekanegosól, pieprz i cukier do smaku1/2 szklanki śmietanki 36%posiekana świeża bazylia do smakuPrzygotowanie:W większym rondlu rozgrzej na średnim ogniu 2 łyżeczki oleju i włóż mięso. Smaż aż przestanie być surowe, przez około 4-6 minut. Wyjmij mięso z rondla i odstaw.W tym samym garnku na średnim ogniu rozgrzej resztę oleju i włóż cebulę, czosnek, marchewkę i paprykę i smaż aż warzywa zmiękną, przez 5-6 minut. Dodaj ponownie mięso do garnka, krojone pomidory, bulion drobiowy, cukinię i jarmuż i dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku.Doprowadź do wrzenia i gotuj bez przykrycia przez 12-15 minut, aż cukinia i jarmuż zmiękną. Po tym czasie dodaj śmietankę, gotuj przez kolejne 2 minuty i dopraw do smaku, jeżeli jest to konieczne.Podawaj zupę posypaną bazylią.Smacznego!
English versionMeaty vegetable soup(4-6 porcji)Ingredients:250 g ground meat4 tsp oil1 medium onion, chopped2 garlic cloves, minced½ green or red bell pepper, cubed1 medium carrot, peeled and thinly sliced1 can (400 g) diced tomatoes1 l chicken broth stock1 medium zucchini, sliced200 g kale, stems removed and choppedsalt, pepper and sugar to taste1/2 cup double creamfresh basil, to tastePreparation:Heat a large pot over medium heat, add oil and ground meat and cook until no longer pink, breaking meat up as it’s cooked (4-6 minutes). Remove sausage from the pot and set aside.In the same pot heat over medium hea remainin oil, add onion, garlic, carrots and pepper and cook until vegetables are tender, 5-6 minutes. Add ground meat back, diced tomatoes, chicken stock, zucchini and kale, and season with salt, pepper and sugar.Bring to the boil and cook uncovered for 12-15 minutes until zucchini and kale are tender. Add the cream and cook for 2 minutes, and sesaon to tase if necessary.Serve sprinkled with chopped basil.Enjoy!
Share the post "Zupa warzywna z mięsem mielonym / Meaty vegetable soup"


