Wykonanie
To ciasto upiekli uczniowie szkoły gastronomicznej, którzy odbywali praktyki pod
okiem mojej Mamy. Ja dodałam masę budyniową i był to strzał w 10 :)Składnikiciasto:1,5 szklanki
mąki pszennej0,5 szklanki
cukru17 dag
margaryny2
żółtka1
cukier waniliowymasa
czekoladowo orzechowa:2/3 tabliczki
czekolady10 dag posiekanych
orzechów włoskich1/3 szklanki
cukru2
białkaszczypta
solikrem:0,5 litra
mleka0,5 kostki
masła2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
mąki pszennej2
jaja0,5 szklanki
cukru2
cukry waniliowedo dekoracji:polewa
orzechylistki
melisySposób przygotowania
Margarynę utrzeć z
cukrem, dodać
żółtka,
mąkę i
cukier waniliowy. Kiedy wszystkie składniki się połączą, ciasto rozsmarować na wyłożonej pergaminem blaszce (20x35).Ubić pianę z
cukrem i
solą, dodać
orzechy i zmieloną
czekoladę. Wyłożyć na ciasto.Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.Sypie składniki kremu rozetrzeć z rozkłóconymi
jajami i rozprowadzić połową szklanki
mleka. Resztę
mleka zagotować. Na gotujące
mleko wlać przygotowany
budyń i gotować, ciągle mieszając do zgęstnienia. Gorący krem utrzeć z
masłem. Ciepły rozsmarować na ciepłym cieście i odstawić do wystygnięcia. Udekorować polewą. Smacznego :)Darmowy Hosting CBA.PL