ßßß Cookit - przepis na Karmelowy banan

Karmelowy banan

nazwa

Wykonanie

Jak już pewnie większość z Was wie uwielbiam łączyć różne smaki: karmelowy, kawowy, cytrynowy itd…
Dzisiaj przyszła pora na banany w piance karmelowej na ciemnym biszkoptowym spodzie przełamany smakiem kwaskowego dżemu porzeczkowego.
Dla mnie pycha!!
biszkopt
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki pszennej z której odejmuję 2 łyżki mąki i zastępuję je kakao
masa karmelowa:
1/2 puszki gotowej masy kajmakowej
350 ml śmietanki 30%
3 łyżeczki żelatyny
dodatkowo
banany
dżem z czarnej porzeczki
Upiec biszkopt: białka ubić z cukrem, dodać żółtka a następnie przesiane mąki i kakao. Upiec w blaszce 25x30cm w temp.160°C.
Po ostudzeniu odkroić wierzch biszkoptu i pokruszyć go do miski.
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody i odstawić do napęcznienia.
Śmietankę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania masę kajmakową.
Napęczniałą żelatynę rozpuścić na małym ogniu nie doprowadzając do zagotowania.
Żelatynę dodać do masy i wymieszać.
Na biszkopcie rozsmarować dżem porzeczkowy, na nim ułożyć przekrojone wzdłuż banany.
Na banany wyłożyć masę kajmakową.
Na masę wysypać pokruszony biszkopt lekko dociskając okruchy .
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/karmelowy-banan