ßßß
Chciałam zaproponować bardzo smaczną a zarazem łatwą w wykonaniu babkę cappuccino..Mam nadzieję .ze przypadnie Państwu do gustu u mnie w domu zagościła na stałe ..Składniki :200 g miękkiego masła1 szklanka cukru3 duże jajka (lub 4 mniejsze)2.5 szklanki mąki pszennej2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka pasty waniliowej (można zastąpić ekstraktem waniliowym lub cukrem z prawdziwą wanilią)3 łyżki kawy espresso w proszku (rozpuszczalna)1/3 szklanki jogurtu dobrej jakości .można ewentualnie zastąpić mlekiem skondensowanym niesłozonym3/4 szklanki pokrojonych grubo orzechów laskowychpolewa:1 tabliczka białej czekolady (100 gramów)1 tabliczka mlecznej czekolady (100 gramów)6 łyżek mleka skondensowanego niesłodzonego 8% (takiego, jak używasz do kawy)2 łyżki masłaWykonanie :Masło ucieramy wraz z cukrem dodajemy po jednym jajku /ja rozdzieliłam żółtko od białek a z białek ubiłam pianę../…Dodajemy ekstrakt waniliowy i u mnie po jednym żółtku.do powstania jednolitej masy..Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i kawą..dodajemy do masy na przemian z jogurtem..aż do dokładnego połaczenia..Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek oraz pokruszone orzech..Mieszamy delikatnie szpatułką aż do połaczenia składników..Masę wylewamy do dokładnie wysmarowanej formy fi 26 z tuleją i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni na 45 minut..Po wyjęciu z piekarnika .pozostawiamy około 10 minut wyjmujemy z formy..Polewamy na przemian polewami wykonanymi z czekolady połamanej do miseczki najpierw czarnej deserowej lub gorzkiej a póżniej z białej wraz z 3 łyżkami mleka oraz masła …Rozsmarowujemy na babce..pierwszą polewę odczekujemy 10 minut i polewamy drugą..Jest przepyszna..Smacznego
Powiązany przepis:boczek gotowanytarta z kremem z mascarpone i białą czekoladąWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisysałatka chrzanowapstrąg smażony marynowanyjajka faszerowane obsmażaneAKTUALNOŚCIALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIICIASTADANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z KARKÓWKIDESERYKREMYNAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKIRYBY / OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStronyCIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY STOLEWspółpracaPopularne przepisyzapiekanka z ryżem, kurczakiemchałwowiec bez pieczeniaMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy