ßßß Cookit - przepis na ryż zapiekany z jabłkami i budyniem

ryż zapiekany z jabłkami i budyniem

nazwa

Wykonanie

Home
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA DIETETYCZNE
ryż zapiekany z jabłkami i budyniem
Dawno nie robiłam tej zapiekanki..Od jakiegoś czasu zapiekankę z jabłek wykonuje na ryżu gotowanym na mleku z budyniem..i podaje z sosem jogurtowym..Ta wersja smakuje u mnie w domu bardziej .ale to moja subiektywna ocena ..
Składniki :
2 szklanki mleka + 2 szklanki wody
1 szklanka ryżu
1 budyń u mnie śmietankowy ale może być także waniliowy
szczypta soli
1 łyżka cukru
3 jabłka.
Wykonanie :
Mleko + wodę wlewamy do garnka pozostawiając pól szklanki o rozrobienia budyniu..dodajemy soli i gotujemy na wolnym ogniu .często/niestety /mieszając..około 15 minut..Rozrabiamy budyń z cukrem i wlewamy do ryżu zagotowując..
Do naczynia żaro u mnie o fi 20 cm dajemy odrobinę masła..1/2 ugotowanego ryżu .obrane u mnie pokrojone ale można zetrzeć na tarce jabłka .. przykrywamy masą ryżową..na wierzch dajemy odrobinę masła..Wstawiamy przykryte do piekarnika na 40 minut w temperaturze 170 stopni..
Podajemy z sosem jogurtowo-cynamonowym lub innym..
sos jogurtowo-cynamonowy
Smacznego ..
Powiązany przepis:
sos jogurtowo-cynamonowy
ciasto chatka Puchatka
Współpraca
O blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.
Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisów
Zakaz kopiowania zdjęć z naszego blogu
Najnowsze wpisy
surówka ze szczawiem
ciasto marchewkowe z kremem
sałatka chrzanowa
AKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
CIASTA
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
DANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
DESERY
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
PRZYSTAWKI
RYBY / OWOCE MORZA
SAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SOSY
ZUPY
Strony
CIASTECZKA
DOBRE RADY
KONTAKT
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
Współpraca
Popularne przepisy
chałwowiec bez pieczenia
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Polecamy
Źródło:http://www.ugotujmycos.pl/ryz-zapiekany-z-jablkami-i-budyniem