ßßß Cookit - przepis na skórka pomarańczowa kandyzowana

skórka pomarańczowa kandyzowana

nazwa

Wykonanie

Home
SŁODKOŚCI
skórka pomarańczowa kandyzowana
Postanowiłam sama zrobić skórkę pomarańczową kandyzowaną ..I nie żałuje ..Polecam serdecznie..Zapach jaki jest po jej zrobieniu oraz smak nadrabia to .że musiałam poświęcić zrobieniu nieco czasu..Można stosować do pączków .ciast .deserów ..Jak również do napoi..
Składniki :
2 pomarańcze
1 szklanka wody lub sok wyciśnięty z pomarańczy
1 szklanka cukru
Wykonanie
Pomarańcze sparzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki. . Ze skórek usunąć trochę białej części. Skórki pociąć najlepiej w grubsze paski. . Nie kroję od razu w kostkę, bo paski jest później łatwiej osuszyć.
Tak przygotowane paski zalać wodą i gotować przez ok. 10 min. Wodę wylewamy.
Skórki zalewamy 1 szklanką wody i jedną szklance cukru. ( można zalać sokiem wyciśniętym z pomarańczy uzupełnionym o wodę tak, aby razem była 1 szklanka płynu). Gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż większość płynu wyparuje i powstanie dość gęsty syrop, a skórka będzie miękka i szklista. (Trwa to ok. 40-60min).Ja pozostawiłam je w płynie .jednakże można je wysuszyć..
Rozłożyć skórki, pojedynczo, na kratce. Pozostawiamy na całą noc, nieprzykryte, do wyschnięcia. Można je również jeszcze wilgotne obtoczyć w cukrze. Syrop można zużyć np. do słodzenia herbaty.
Smacznego ..
Korzystałam w przepisu www.domowe-wypieki.pl
Powiązany przepis:
pałki z kurczaka w sosie śmietanowym
fasolka szparagowa inaczej z warzywami -dodatek do obiadu
Współpraca
O blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.
Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisów
Zakaz kopiowania zdjęć z naszego blogu
Najnowsze wpisy
surówka ze szczawiem
ciasto marchewkowe z kremem
sałatka chrzanowa
AKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
CIASTA
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
DANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
DESERY
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
PRZYSTAWKI
RYBY / OWOCE MORZA
SAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SOSY
ZUPY
Strony
CIASTECZKA
DOBRE RADY
KONTAKT
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
Współpraca
Popularne przepisy
zapiekanka z ryżem, kurczakiem
chałwowiec bez pieczenia
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Polecamy
Źródło:http://www.ugotujmycos.pl/skorka-pomaranczowa-kandyzowana