ßßß Cookit - przepis na kopytka

kopytka

nazwa

Wykonanie

Home
DANIA GŁÓWNE
kopytka
kopytka
Kopytka lub kluski śląskie często goszczą na moim stole ..Najczęściej robię je do mięs z sosami..lub sosu grzybowego..Ważną zasadą jest by zachować proporcję 3/4 ziemniaków i 1/4 mąki..Przeglądając internet zauważyłam .że wiekszość nie dodaje jajek lub jedno..ja zawsze dodaje minimum 3 i moje cisto jest bardzo pulchne i sprężyste. wyrabiając ciasto należy niemniej zauważyć jaką ma konsystencję /nie może być za luźne/i dodać mąki../kwestia wprawy/..
Składniki :
1 kg ziemniaków
2 szklanki mąki pszennej/około..
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
sól..
Wykonanie :
Ziemniaki gotujemy z mundurkach w osolonej wodzie..Srenio przestudzone obieramy i przeciskamy przez praskę..kładziemy na stolnicę i robimy koło ./jak na zdjęciu/
3/4 ziemniaków wsypujemy mąki a na środek wbijamy jajka../które roztrzepujemy widelcem..Nieco solimy i wyrabiamy ciasto .odsypując mąką..Gdy ciasto jest gładkie i sprężyste..kroimy je na 4 równe kawałki..
Z każdego kawałka robimy wałek i kroimy na odcinki 1 . 5 cm .
Gotujemy w dużym garnku z osoloną wodą ..po wrzuceniu nie mieszamy..przykrywamy i delikatnie mieszamy po 3-4 minutach..Jak kluski wypłyną są gotowe..
Wyciągamy łyżką cedzakową..i podajemy z ulubionym sosem oraz z gotowaną kiszoną kapustą lub czerwoną..
Smacznego..
Powiązany przepis:
zapiekanka z ryżem i mięsem schabowym
ciastka z białek i bułki tartej
Współpraca
O blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.
Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisów
Zakaz kopiowania zdjęć z naszego blogu
Najnowsze wpisy
surówka ze szczawiem
ciasto marchewkowe z kremem
sałatka chrzanowa
AKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
CIASTA
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
DANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
DESERY
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
PRZYSTAWKI
RYBY / OWOCE MORZA
SAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SOSY
ZUPY
Strony
CIASTECZKA
DOBRE RADY
KONTAKT
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
Współpraca
Popularne przepisy
zapiekanka z ryżem, kurczakiem
chałwowiec bez pieczenia
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Polecamy
Źródło:http://www.ugotujmycos.pl/kopytka