Wykonanie
HomeDANIA GŁÓWNEkopytkakopytka
Kopytka lub kluski śląskie często goszczą na moim
stole ..Najczęściej robię je do
mięs z sosami..lub
sosu grzybowego..Ważną zasadą jest by zachować proporcję 3/4
ziemniaków i 1/4
mąki..Przeglądając internet zauważyłam .że wiekszość nie dodaje
jajek lub jedno..ja zawsze dodaje minimum 3 i moje cisto jest bardzo pulchne i sprężyste. wyrabiając ciasto należy niemniej zauważyć jaką ma konsystencję /nie może być za luźne/i dodać
mąki../kwestia wprawy/..Składniki :1 kg
ziemniaków2 szklanki
mąki pszennej/około..2 czubate łyżki
mąki ziemniaczanej3
jajkasól..Wykonanie :
Ziemniaki gotujemy z mundurkach w osolonej wodzie..Srenio przestudzone obieramy i przeciskamy przez praskę..kładziemy na stolnicę i robimy koło ./jak na zdjęciu/
3/4
ziemniaków wsypujemy
mąki a na środek wbijamy
jajka../które roztrzepujemy widelcem..Nieco solimy i wyrabiamy ciasto .odsypując
mąką..Gdy ciasto jest gładkie i sprężyste..kroimy je na 4 równe kawałki..
Z każdego kawałka robimy wałek i kroimy na odcinki 1 . 5 cm .
Gotujemy w dużym garnku z osoloną
wodą ..po wrzuceniu nie mieszamy..przykrywamy i delikatnie mieszamy po 3-4 minutach..Jak kluski wypłyną są gotowe..
Wyciągamy łyżką cedzakową..i podajemy z ulubionym sosem oraz z gotowaną
kiszoną kapustą lub czerwoną..Smacznego..Powiązany przepis:zapiekanka z
ryżem i
mięsem schabowymciastka z
białek i
bułki tartejWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisysurówka ze
szczawiemciasto
marchewkowe z kremem
sałatka chrzanowaAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIICIASTADANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIDESERYKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisyzapiekanka z
ryżem,
kurczakiemchałwowiec bez pieczeniaMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy