ßßß Cookit - przepis na Chili con carne w 9 odsłonach

Chili con carne w 9 odsłonach

nazwa

Wykonanie

Przygotowałam dzisiaj dla Was chili con carne. W kwestii pochodzenia tego dania jest wiele niejasności, jedni mówią, że meksykańskie, drudzy, że teksańskie. Ale na pewno jest to danie pogranicza meksykańsko-teksańskiego
Teksas był zresztą stanem hiszpańsko-meksykańskim
Moja wersja jest mało ostra, dlatego że jedliśmy ją z babciami mojego męża
Ale Wy możecie dorzucić tyle chili, ile tylko chcecie
Wzorowałam się na TYM przepisie.
Swoje wersje tego dania przygotowali również:
Maggie – W pewnej kuchni na Wyspach…
Michał – Paszczak gotuje
Pela – Zapiski kuchenne Peli
Wiera – Jedz mnie
Mirabelka – Mirabelkowy blog
Panna Malwinna – Filozofia smaku
Magda – Obados na obiados
Pluskotka – Rodzinka od kuchni
Składniki dla 6 osób:
800 g wołowiny mielonej
2 cebule
4 ząbki czosnku
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
2 puszki fasoli czerwonej
1 puszka pomidorów krojonych
0,5 l bulionu wołowego
1/2 łyżeczka chili (zalecam więcej)
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka kminu rzymskiego
2 łyżki oleju roślinnego
1. Pokroić w kostkę cebulę i papryki. Czosnek drobno posiekać.
2. Na rozgrzanym oleju podsmażyć mięso wołowe.
3. Po 5 minutach smażenia dodać czosnek, cebulę, paprykę. Smażyć kolejne 5 minut.
4. Dodać bulion wołowy i pomidory oraz przyprawy. Gotować na wolnym ogniu jeszcze 20 minut.
5. Pod koniec dodać fasolę.
6. Podawać z tortillą lub ryżem. Z lekką sałatką – u mnie z młodej kapusty (jutro znajdziecie przepis na blogu).
Źródło:http://mopswkuchni.net/2012/05/19/chili-con-carne-w-9-odslonach