ßßß Cookit - przepis na Rozgrzewająco – chili con carne

Rozgrzewająco – chili con carne

nazwa

Wykonanie

Składniki
0,5 kg wołowiny
1 łyżka oleju
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 papryczka chili lub 1 łyżeczka chili w proszku
0,5-1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka oregano
1 duża czerwona papryka
1 puszka pomidorów krojonych, bez skórki
2 puszki czerwonej fasoli kidney
odrobina ulubionego sera do posypania
Czas przygotowania: 35-40 min
Dawno w mojej kuchni nie było nic naprawdę ostrego (pomijając noże). Tak więc dziś wyparzam sobie wnętrzności :) Chili con carne, czyli moja wersja gęstej i naprawdę pikantnej zupy.
Mielę wołowinę, siekam cebulę i rozgniatam czosnek. Na patelnię wlewam łyżkę oleju, wrzucam wymienione składniki i podsmażam, mieszając od czasu do czasu, aż cebula się zeszkli nieco, a mięso zmieni kolor na ładny brąz – mniej więcej 7-8 minut.
Siekam papryczkę chili (uwaga, bo sok lubi wejść w interakcję ze skórą, a piecze okrutnie, więc siekajcie ostrożnie). Kroję w drobną kosteczkę czerwoną paprykę. Wrzucam je obie na patelnię. Dodaję sól, kminek, oregano, pomidory i duszę wszystko pod przykryciem jakieś 20 minut.
W końcu dodaję fasolę i duszę całość jeszcze maksymalnie 5 minut. Potrawa jest gotowa, jeszcze odrobina sera, kromka chleba i można wcinać. Jeśli lubicie jeszcze ostrzejsze jedzenie, testujcie różne ilości chili :) Smacznego!
Podobne przepisy
Salsa paprykowa ze smażoną cukinią
Kurczak z tagliatelle na szybko
Faszerowany kabaczek
Pieczone żeberka
Penne z sosem mięsnym
Źródło:http://www.gryzz.pl/rozgrzewajaco-chili-con-carne