ßßß Cookit - przepis na Tarta chlebowa z nerkowcami i nadzieniem z cieciorki oraz szpinaku

Tarta chlebowa z nerkowcami i nadzieniem z cieciorki oraz szpinaku

nazwa

Wykonanie

Nie ma nic prostszego niż upieczenie takiej chlebowej tarty i w dodatku możemy połączyć smaczne z pożytecznym. Po pierwsze: nie marnujmy pieczywa i zawsze wykorzystujmy to, co pozostało. Zwłaszcza wtedy, kiedy sami chlebek wypiekamy. Ceńmy swój czas i dobre składniki użyte do chleba. Po drugie: poszerzajmy swoje możliwości w kwestii wykorzystania resztek: grzanki już robimy, tosty też, bułkę tartą też. Może teraz coś bardziej sycącego niż tylko dodatek? Z naszym ulubionym, wytrawnym nadzieniem? Podobny przepis można znaleźć w książce B. Żak – Cyran „ Jedz i żyj zgodnie z porami roku”. Wprawdzie z zupełnie innym nadzieniem i innymi orzechami, ale też na bazie chleba. Gorąco zachęcam do wypróbowania obu przepisów.
Składniki
Ciasto
3 szklanki razowego chleba pokrojonego w drobną kostkę
0,5 szklanki nerkowców
0,5 szklanki wody
3 łyżki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
szczypta soli
Nadzienie
2 szklanki ugotowanej cieciorki + 0,5 szklanki wody z jej gotowania
200 g świeżego szpinaku baby
4 ząbki czosnku
5 łyżek mleka kokosowego
2 łyżeczki oleju kokosowego
1 łyżeczka kurkumy
pieprz, gałka muszkatołowa, sól
1 gruszka pokrojona w plasterki
Przygotowanie
Farsz
Na patelni rozgrzać olej kokosowy i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażać, uważając, aby czosnek się nie przypalił. Dodać szpinak i kilka łyżek wody. Posolić i dusić pod przykryciem, aż szpinak znacznie zmniejszy objętość. Cieciorkę zmiksować wraz z wodą z gotowania i dodać do szpinaku. Zagotować i doprawić kurkumą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wlać mleko kokosowe. Odparować nadmiar płynu, masa powinna mieć konsystencję gęstego kremu. Odstawić do przestudzenia.
Ciasto
Czosnek przecisnąć przez praskę, nerkowce zmielić w młynku na mąkę. Dodać sól, chleb, oliwę i wodę. Energicznie wyrobić wszystko na w miarę gładką masę. Mogą w niej być większe grudki z powodu twardszych skórek od chleba, ale to nie zaszkodzi całości. Masa powinna mieć lepką, plastyczną konsystencję.
Gotową masę chlebową wylepić formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C na 15 minut. Po czym wyjąć podpieczone ciasto i nałożyć nadzienie, dobrze wypełniając szczeliny. Na wierzchu ułożyć plasterki gruszki. Piec jeszcze przez około 30 minut w tej samej temperaturze, aż brzegi ciasta się przyrumienią.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2016/02/tarta-chlebowa-z-nerkowcami-i.html