ßßß Cookit - przepis na Tarta ze speckiem, pieczarkami i mozzarellą

Tarta ze speckiem, pieczarkami i mozzarellą

nazwa

Wykonanie

Składniki
1 płat ciasta francuskiego o wymiarach 25×50 cm (o wadze 375 g)
150 g specku (lub szynki szwarcwaldzkiej lub chudego boczku)
125 g mozzarelli
300 g pieczarek
1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka masła klarowanego
1/3 łyżeczki pieprzu
mała szczypta soli
1 łyżeczka świeżej natki pietruszki
do posmarowania ciasta
1 żółtko
1 łyżeczka wody
Wykonanie
pieczarki oczyścić i pokroić na cienkie plasterki. Na oliwe i z masłem podsmażyć je przez kilka minut, aż cała woda odparuje. W trakcie je popieprzyć i odrobinę posolić – jeśli mamy słony kawałek specku, to sól można całkiem pominąć. Dodać łyżeczkę świeżej, posiekanej natki pietruszki i wymieszać
speck lub szynkę szwarcwaldzką, czy boczek pokroić na plasterki (chyba, że mamy już w plasterkach), a następnie jeszcze na średnio szerokie paski
mozzarellę porwać na drobne kawałki lub pokroić na cienkie plasterki
płat ciasta francuskiego podzielić na pół, by otrzymać dwa równe kwadraty na blasze ułożyć papier do pieczenia, a na nim jeden z kwadratów ciasta i na nim układać nadzienie, tak by zostawić ok 1,5 cm wolnego na brzegach. Ułożyć kolejno: połowę pasków specku, następnie połowę kawałków mozzarelli, następnie całe pieczarki, potem drugą połowę mozzarelli i na koniec drugą połowę pasków specku
drugi kwadrat ciasta pokroić na 10 pasków. Paski ułożyć przeplatając miedzy sobą na cieście z nadzieniem – 5 pasków w jedną stronę, a 5 pasków w drugą
roztrzepać żółtko z wodą i za pomocą pędzelka posmarować z wierzchu paski ciasta
tartę piec w 190°C przez 30 do 35 min. lub do momentu, aż wierzch mocno się zezłoci, a całe ciasto urośnie
podawać na gorąco (taką polecam) lub na zimno
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/tarta-ze-speckiem-pieczarkami-i-mozzarella