Wykonanie
Sycące, gęste leczo pełne warzyw, bardzo zdrowej
soczewicy oraz
kiełbasy myśliwskiej – żeby było jeszcze bardziej treściwe.Takie danie to sycący i rozgrzewający duży posiłek, robi się je bardzo szybko, w jednym naczyniu. Najlepiej zrobić dużą porcję i przechowywać do kilku dni – nie dość, że mało pracy, to tak jak bigos, z każdym dniem jest lepsze :)porcje na 4 do 5 osóbSkładniki250 g
kiełbasy myśliwskiej2
cebule2 ząbki
czosnku1 duża
marchewka2
łodygi selera naciowego2 duże
ziemniaki150 g
czerwonej soczewicy150 g czerwonej zielonej1 puszka
pomidorów (400 g)4 łyżki
koncentratu pomidorowego lub pasty pomidorowej1 i 1/2 łyżeczka
papryki czerwonej słodkiej1/3 łyżeczki
papryki ostrej1/2 łyżeczki
tymianku1/3 łyżeczki
rozmarynu1/3 łyżeczki
pieprzu1 łyżeczka
soli1 łyżka
oliwy z oliwek rafinowanejok. 1,5 l
wodyWykonanie
kiełbasę pokroić na małe kawałki – talarki lub półtalarkiobrać warzywa. Następnie posiekać
cebulę,
czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę,
seler pokroić na kawałki,
marchewkę na półtalarki, a
ziemniaki pokroić w niedużą kostkę na dużej, głębokiej patelni, na pół łyżki
oliwy, podsmażyć przez kilka minut
kiełbasę, aż się przyrumieni. Następnie odłożyć ją na talerz na tę samą patelnie, z tłuszczem z
kiełbasy, dodać jeszcze pół łyżki
oliwy i wrzucić
cebulę,
czosnek,
marchew,
seler i chwilę podsmażać. Następnie dorzucićobie
soczewice oraz
paprykę słodką i ostrą i chwilę podsmażyć. Dodać
przecier pomidorowy oraz koncentrat i jeszcze chwilę podsmażaćwlać
wodę oraz dodać
tymianek,
rozmaryn,
pieprz,
sól i przemieszać. Gotowaćpo 5 minutach dodać
ziemniaki i gotować jeszcze ok. 25 min. lub do czasu aż
soczewica zielona oraz
ziemniaki będą miękkie, ale nie rozpadające się. W połowie tego czasu dodać z powrotem podsmażoną
kiełbasęleczo można podać samo lub do
pieczywa. Przed podaniem można posypać posiekaną
natką pietruszkiOpublikowano: 11 marca 2016Przepis własny.Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Bouneschlupp – zupa luksemburska
Pumpkin Pie
Owsianka z
suszonymi owocamiSzparagi z
szynką parmeńską zapiekane w
jajkuPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus