ßßß Cookit - przepis na Leczo z soczewicą i kiełbasą

Leczo z soczewicą i kiełbasą

nazwa

Wykonanie

Sycące, gęste leczo pełne warzyw, bardzo zdrowej soczewicy oraz kiełbasy myśliwskiej – żeby było jeszcze bardziej treściwe.
Takie danie to sycący i rozgrzewający duży posiłek, robi się je bardzo szybko, w jednym naczyniu. Najlepiej zrobić dużą porcję i przechowywać do kilku dni – nie dość, że mało pracy, to tak jak bigos, z każdym dniem jest lepsze :)
porcje na 4 do 5 osób
Składniki
250 g kiełbasy myśliwskiej
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 duża marchewka
2 łodygi selera naciowego
2 duże ziemniaki
150 g czerwonej soczewicy
150 g czerwonej zielonej
1 puszka pomidorów (400 g)
4 łyżki koncentratu pomidorowego lub pasty pomidorowej
1 i 1/2 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
1/3 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki tymianku
1/3 łyżeczki rozmarynu
1/3 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy z oliwek rafinowanej
ok. 1,5 l wody
Wykonanie
kiełbasę pokroić na małe kawałki – talarki lub półtalarki
obrać warzywa. Następnie posiekać cebulę, czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę, seler pokroić na kawałki, marchewkę na półtalarki, a ziemniaki pokroić w niedużą kostkę na dużej, głębokiej patelni, na pół łyżki oliwy, podsmażyć przez kilka minut kiełbasę, aż się przyrumieni. Następnie odłożyć ją na talerz na tę samą patelnie, z tłuszczem z kiełbasy, dodać jeszcze pół łyżki oliwy i wrzucić cebulę, czosnek, marchew, seler i chwilę podsmażać. Następnie dorzucić
obie soczewice oraz paprykę słodką i ostrą i chwilę podsmażyć. Dodać przecier pomidorowy oraz koncentrat i jeszcze chwilę podsmażać
wlać wodę oraz dodać tymianek, rozmaryn, pieprz, sól i przemieszać. Gotować
po 5 minutach dodać ziemniaki i gotować jeszcze ok. 25 min. lub do czasu aż soczewica zielona oraz ziemniaki będą miękkie, ale nie rozpadające się. W połowie tego czasu dodać z powrotem podsmażoną kiełbasę
leczo można podać samo lub do pieczywa. Przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki
Opublikowano: 11 marca 2016
Przepis własny.
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Bouneschlupp – zupa luksemburska
Pumpkin Pie
Owsianka z suszonymi owocami
Szparagi z szynką parmeńską zapiekane w jajku
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/leczo-z-soczewica-i-kielbasa