ßßß Cookit - przepis na Surówka z kapusty, marchewki i jabłka

Surówka z kapusty, marchewki i jabłka

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczna, lekka i orzeźwiająca surówka z kapusty pekińskiej, marchewki, jabłka oraz sporej ilości zielonej pietruszki. Pasuję do większości dań obiadowych lub np. do mięs z grilla.
Jest szybka i łatwa w przygotowaniu, całkiem bliska słynnej surówce Coleslaw. Ponieważ sos opiera się na jogurcie z niewielkim dodatkiem śmietany 18% i zdrowej oliwy z oliwek extra vergine, to surówka jest lekka i zdrowa. Tłuszcz z sosu też jest potrzebny – dzięki niemu lepiej wchłaniają się witaminy, a w szczególności witamina A.
porcje dla 4 osób
Składniki
1/3 główki kapusty pekińskiej
1 średnie jabłko
1 marchewka
1 duża garść natki pietruszki
Sos
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżeczka oliwy z oliwek extra vergine
1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu
3/4 łyżeczki cukru
Wykonanie
wymieszać ze sobą wszystkie składniki sosu
drobno poszatkować kapustę pekińską i dać ją do miski
posiekać natkę pietruszki i dodać do kapusty
obrać marchewkę oraz jabłko. Z jabłka wydrążyć gniazdo nasienne. Marchew oraz jabłko zetrzeć na dużych oczkach tarki, następnie dodać do kapusty z pietruszką
wszystkie warzywa wymieszać ze sobą. Dodać sos i jeszcze raz dobrze wymieszać, aż surówka będzie jednolita
podawać od razu. Surówkę można przechować w lodówce, ale najlepsza jest przygotowana na świeżo
Opublikowano: 24 lutego 2016
Przepis własny, inspirowany surówką mojej Mamy.
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Ciasteczka kruche z żurawiną i pomarańczą
Rigatoni ze speckiem, pomidorami i mascarpone
Lody mleczne kawowe
Tarta waniliowo-cytrynowa
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/surowka-z-kapusty-marchewki-i-jablka