Wykonanie
Bardzo smaczna, lekka i orzeźwiająca surówka z
kapusty pekińskiej,
marchewki,
jabłka oraz sporej ilości zielonej
pietruszki. Pasuję do większości dań obiadowych lub np. do
mięs z grilla.Jest szybka i łatwa w przygotowaniu, całkiem bliska słynnej surówce Coleslaw. Ponieważ sos opiera się na
jogurcie z niewielkim dodatkiem
śmietany 18% i zdrowej
oliwy z oliwek extra vergine, to surówka jest lekka i zdrowa. Tłuszcz z sosu też jest potrzebny – dzięki niemu lepiej wchłaniają się witaminy, a w szczególności witamina A.porcje dla 4 osóbSkładniki1/3 główki
kapusty pekińskiej1 średnie
jabłko1
marchewka1 duża garść
natki pietruszkiSos2 łyżki
jogurtu naturalnego1 łyżka
śmietany 18%1 łyżeczka
oliwy z oliwek extra vergine1 i 1/2 łyżeczki
soku z cytryny1/2 łyżeczki
soli1/3 łyżeczki
pieprzu3/4 łyżeczki
cukruWykonaniewymieszać ze sobą wszystkie składniki sosudrobno poszatkować
kapustę pekińską i dać ją do miskiposiekać
natkę pietruszki i dodać do
kapustyobrać
marchewkę oraz
jabłko. Z
jabłka wydrążyć gniazdo nasienne.
Marchew oraz
jabłko zetrzeć na dużych oczkach tarki, następnie dodać do
kapusty z
pietruszkąwszystkie warzywa wymieszać ze sobą. Dodać sos i jeszcze raz dobrze wymieszać, aż surówka będzie jednolitapodawać od razu. Surówkę można przechować w lodówce, ale najlepsza jest przygotowana na świeżo
Opublikowano: 24 lutego 2016Przepis własny, inspirowany surówką mojej Mamy.Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Ciasteczka kruche z
żurawiną i
pomarańcząRigatoni ze speckiem,
pomidorami i
mascarponeLody mleczne kawoweTarta waniliowo-cytrynowaPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus