ßßß Cookit - przepis na Schab długo dojrzewający

Schab długo dojrzewający

nazwa

Wykonanie

By MagicPot, 12 kwietnia 2016
(Jeszcze nie oceniony)
Loading...
Od kilku dni na stronie Magicznego Garnka na Facebook-u zamieszczałam zdjęcia jak wygląda schab długo dojrzewający w kolejnych etapach przyrządzania. Przygotowania trwają siedem dni tak, więc należy uzbroić się w cierpliwość a jeżeli macie mięsożerne zwierzę w domu, to przygotujcie miejsce pod sufitem – tak by Wasz zwierz nie dosięgnął ani nie doskoczył.
schab w jednym kawałku – mój warzł lekko ponad 1,5kg
2 kg soli
2 kg cukru
przyprawy do roztworu/peklowania: sól do peklowania, kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprz ziarnisty czarny, dwa – trzy liście laurowe, gorczyca biała, dwie główki świeżego czosnku
strzykawka z dużą igłą do peklowania mięsa (koszt około 13zł)
przyprawy do marynowania: sól do peklowania, pieprz kolorowy ziarnisty, trzy ząbki czosnku, kilka ziarenek ziela angielskiego, gorczyca biała, majeranek suszony, rozmaryn suszony, trzy liście laurowe
W pierwszej kolejności umyłam dokładnie mięso i osuszyłam mięso ręcznikami papierowymi.
Następnie przygotowałam roztwór: do garnka wlałam 1L wody i wrzuciłam jedną łyżkę soli peklującej, kilka ziarenek pieprzu czarnego, dwa – trzy liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, kilkanaście ziaren gorczycy białej i czosnek przekrojony w poprzek główki.
Wszystko gotowałam razem, a gdy woda się zagotowała to pozostawiłam na ogniu jeszcze przez około 5 minut.
Następnie odstawiłam w chłodne miejsce do ostygnięcia (na parapecie przy otwartym oknie).
Gdy roztwór był przestudzony naszykowałam strzykawkę do peklowania i dużą płaską miskę, do której włożyłam na płasko mięso.
Cały roztwór wstrzyknęłam w mięso – za każdym razem wstrzykiwałam w różne miejsca mięsa, by roztwór rozszedł się równomiernie po mięsie.
Schab pozostawiłam w misce na około dwie godziny, by wyciekło to, co było za dużo.
Następnie na dnie miski usypałam około 1,5cm warstwę cukru, ułożyłam na nim schab i obsypałam schab cukrem tak by cały był pod przykryciem. Tak przygotowany schab wstawiłam do lodówki na 24h.
Następnego dnia, schab obmyłam dokładnie z cukru. Miskę umyłam i wytarłam dokładnie ręcznikiem papierowym.
Na dno suchej miski wsypałam około 1,5 cm warstwy soli. Na wierzch ułożyłam schab i dokładnie zasypałam solą i ponownie odstawiłam na 24h do lodówki.
Następnego dnia dokładnie opłukałam mięso z soli i odłożyłam do przeschnięcia – w tym czasie przygotowałam mieszankę przypraw.
Za pierwszym razem przygotowałam następujące przyprawy, które wrzuciłam do moździerza: kilka ziarenek pieprzu kolorowego, kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka ziarenek gorczycy białej, dwie szczypty majeranku suszonego, dwie szczypty suszonego rozmarynu, trzy liście laurowe i dwie łyżki soli peklującej i wszystko dokładnie razem wymieszałam i utarłam.
Trzy ząbki czosnku bardzo drobno poszatkowałam i natarłam nim schab.
Utartymi przyprawami nasmarowałam schab.
Naszykowaną rajstopę wepchnęłam schab a resztki przypraw, które pozostały na talerzu dopchnęłam do rajstopy ze schabem – zawiązałam supełek i powiesiłam na futrynie drzwi.
Ważne by podczas wybierania miejsca kierować się temperaturą pokojową – nie należy wieszać na strychu lub w piwnicy.
Tak zawiązany schabik powinien pozostać na gwoździu 5 dni. Jeżeli chcecie to schabik może wisieć dłużej!
Mieszanka przypraw do marynowania zależy od Was – możecie przygotować na ostro lub bez ziół.
Smacznego!
Polecam inne przepisy:
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2016/04/12/schab-dlugo-dojrzewajacy