Wykonanie
Składniki(na 8 porcji) na
biszkopt:- 2
jajka (ok. 120 g),- ¼ szklanki
cukru ok. (50 g),- pół szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 65 g),- łyżka
mąki ziemniaczanej (ok. 20 g),- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia, na nadzienie:-
serek President (ok. 350 g),- 2 łyżeczki
cukru pudru (ok. 10 g),- łyżeczka agaru,- ziarenka
laski wanilii,- ziarenka
granatu (ok. 100 g).Sposób przygotowania:1. Ubijamy
białka jaja na sztywną pianę, stopniowo dosypując
cukier.2. Do piany dodajemy
żółtka,
mąkę,
proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy.3. Do wyłożonej papierem do pieczenia blachy przelewamy ciasto i pieczemy w 200⁰C przez ok. 20 min.4.
Serek mieszamy z agarem (rozpuszczonym w 3 łyżkach letniej
wody),
cukrem pudrem, ziarenkami
laski wanilii i odstawiamy do lodówki na ok. 1 h.5. Gdy ciasto wystygnie, przekładamy
serek na ciasto i układamy ziarenka
granatu.
Tarta biszkoptowa jest bogata w:- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i
daje uczucie sytości,- wapń (pochodzący z
serka), który zapewnia prawidłową budowę kości.Wartość odżywcza jednej porcji:Porcja waży: ok. 86 gEnergia: 158 , 6 kcal
Białko: 10,4 gTłuszcze: 3 , 5 gWęglowodany: 22 , 5 gBłonnik pokarmowy : 1 , 6 gSmacznego i zdrowegoTrójko lorowa Tęcza