ßßß Cookit - przepis na Tarta biszkoptowa z granatem

Tarta biszkoptowa z granatem

nazwa

Wykonanie

Składniki
(na 8 porcji) na biszkopt:
- 2 jajka (ok. 120 g),
- ¼ szklanki cukru ok. (50 g),
- pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 65 g),
- łyżka mąki ziemniaczanej (ok. 20 g),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia, na nadzienie:
- serek President (ok. 350 g),
- 2 łyżeczki cukru pudru (ok. 10 g),
- łyżeczka agaru,- ziarenka laski wanilii,
- ziarenka granatu (ok. 100 g).
Sposób przygotowania:
1. Ubijamy białka jaja na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier.
2. Do piany dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy.
3. Do wyłożonej papierem do pieczenia blachy przelewamy ciasto i pieczemy w 200⁰C przez ok. 20 min.
4. Serek mieszamy z agarem (rozpuszczonym w 3 łyżkach letniej wody), cukrem pudrem, ziarenkami laski wanilii i odstawiamy do lodówki na ok. 1 h.
5. Gdy ciasto wystygnie, przekładamy serek na ciasto i układamy ziarenka granatu.
Tarta biszkoptowa jest bogata w:
- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- wapń (pochodzący z serka), który zapewnia prawidłową budowę kości.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 86 g
Energia: 158 , 6 kcal
Białko: 10,4 g
Tłuszcze: 3 , 5 g
Węglowodany: 22 , 5 g
Błonnik pokarmowy : 1 , 6 g
Smacznego i zdrowego
Trójko lorowa Tęcza
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2016/03/tarta-biszkoptowa-z-granatem.html