ßßß Cookit - przepis na Jajko zapiekane w awokado

Jajko zapiekane w awokado

nazwa

Wykonanie

Składniki
(na 1 porcję)
- ½ awokado (ok. 70g),
- jajko (ok. 60g),
- garść roszponki (ok. 20g),
- 4 pomidorki koktajlowe (ok. 80g).
Sposób przygotowania
1. U mieszczamy żółtko jaja w e wgłębieniu awokado (najlepiej łyżką). Uzupełniamy pozostałym białkiem.
2. Awokado pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 15-20 min.
3. Pieczone awokado podajemy z roszponką i pomidorkami koktajlowymi.
Pieczone awokado jest bogate w:
- lecytynę (pochodzące z jaja), która wspomaga układ nerwowy,
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z awokado), które działają przeciwmiażdżycowo.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 230 g
Energia: 197 , 7 kcal
Białko: 8,88,8 g
Tłuszcze: 15 , 9 g
Węglowodany: 9 , 3 g
Błonnik pokarmowy : 3 , 7 g
Smacznego i zdrowego
Trójko lorowa Tęcza
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2016/02/jajko-zapiekane-w-awokado.html