Wykonanie
Składniki(na 1 porcję)-
cebula (ok. 70g),- łyżka
oleju rzepakowego (ok. 10g),-
marchew (ok. 105g),-
por (ok. 119g),- 2 garście
jarmużu (ok. 40g),- ząbek
czosnku,-
przyprawy:
zioła prowansalskie,
papryka słodka, wędzona, ostra,- woreczek
kaszy gryczanej (ok. 100g).Sposób przygotowania1. Pokrojonego
pora i
cebulę szklimy na
oleju rzepakowym.2.
Marchewkę trzemy na tarce i dodajemy do
cebuli.3. Do warzyw dodajemy wyciśnięty przez praskę
czosnek i
jarmuż.4. Całość doprawiamy ulubionymi
przyprawami (np.
zioła,
papryka, słodka, ostra, wędzona) i dusimy ok. 10 min.5. Warzywa mieszamy z ugotowaną
kaszą gryczaną.
Kasza gryczana z warzywami jest bogata w:- błonnik pokarmowy, który
daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit,- wapń (pochodzący z
jarmużu), który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów.Wartość odżywcza jednej porcji:Porcja waży: ok. 644 gEnergia: 524 , 0 kcal
Białko: 17,7 gTłuszcze: 13 , 9 gWęglowodany: 98 , 1 gBłonnik pokarmowy : 20 , 0 gSmacznego i zdrowegoTrójko lorowa Tęcza