ßßß Cookit - przepis na Kasza gryczana z jarmużem

Kasza gryczana z jarmużem

nazwa

Wykonanie

Składniki
(na 1 porcję)
- cebula (ok. 70g),
- łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g),
- marchew (ok. 105g),
- por (ok. 119g),
- 2 garście jarmużu (ok. 40g),
- ząbek czosnku,
- przyprawy: zioła prowansalskie, papryka słodka, wędzona, ostra,
- woreczek kaszy gryczanej (ok. 100g).
Sposób przygotowania
1. Pokrojonego pora i cebulę szklimy na oleju rzepakowym.
2. Marchewkę trzemy na tarce i dodajemy do cebuli.
3. Do warzyw dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i jarmuż.
4. Całość doprawiamy ulubionymi przyprawami (np. zioła, papryka, słodka, ostra, wędzona) i dusimy ok. 10 min.
5. Warzywa mieszamy z ugotowaną kaszą gryczaną.
Kasza gryczana z warzywami jest bogata w:
- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit,
- wapń (pochodzący z jarmużu), który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 644 g
Energia: 524 , 0 kcal
Białko: 17,7 g
Tłuszcze: 13 , 9 g
Węglowodany: 98 , 1 g
Błonnik pokarmowy : 20 , 0 g
Smacznego i zdrowego
Trójko lorowa Tęcza
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2016/03/kasza-gryczana-z-jarmuzem.html