Wykonanie
Składniki(na 2 porcje)- ½ szklanki
kaszy kuskus (90g),- 2
marchewki (ok. 210g),-
cebula (ok. 70g),-
papryka (ok. 150g),-
por (ok.119g),- łyżka
oleju rzepakowego (ok. 10g),-
przyprawy:
sól,
pieprz,
papryka słodka i wędzona.Sposób przygotowania1. Zalewamy
kaszę wrzątkiem (centymetr ponad powierzchnię).2.
Cebulę i
por kroimy na drobno, i szklimy na
oleju rzepakowym.3. Do
cebuli dodajemy startą
marchewkę i pokrojoną
paprykę.4. Całość dusimy ok. 5-10 min.5. Warzywa mieszamy z
kuskusem i doprawiamy
przyprawami.
Kuskus z warzywami jest bogaty w:- β-karoten (pochodzący z
marchwi), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,- witaminę C (pochodzącą z
papryki), która również jest antyoksydantem,- substancje przeciwbakteryjne pochodzące z
cebuli.Wartość odżywcza jednej porcji:Porcja waży: ok. 415 gEnergia: 287 , 7 kcal
Białko: 9,7 gTłuszcze: 6 , 2 gWęglowodany: 54 , 7 gBłonnik pokarmowy : 9 , 8 gSmaczneg o i zdr o we go