Wykonanie
To przepis dla wszystkim orzechopożeraczy, chrupomaniaków, fanów przegryzania, podgryzania i przekąsek - nie tylko tych przed telestworem. To przepis dla tych, którzy lubią słodko i ostro w tym samym czasie, dla tych którzy stronią od sklepowych przekąsek i chcą wiedzieć co akurat jedzą. To przepis zdecydowanie dla tych, co mają mało czasu, a jeszcze mniej chęci na pichcenie. Przygotowanie całości zajmuje mniej niż 10 minut, a można zrobić większą ilość i przechowywać.
Składniki:garść
orzechów włoskichgarść
orzechów ziemnychgarść
orzechów pekangarść
nerkowcówgarść
orzechów makadamiano dobra można wziąć 5 garści ulubionych
orzechów, albo takich, jakie akurat mamy pod ręką1 łyżeczka
płatków chilli1 duża łyżka
miodu akacjowegoszczypta
soliPrzepis:- na suchą patelnię wsypujemy
orzechy i na średnim ogniu prażymy je do momentu kiedy staną się lekko brązowe,- dosypujemy
płatki chilli i
sól, wszystko dokładnie mieszamy, wlewamy, równomiernie pokrywając
orzechy,
miód, całość dokładnie mieszamy i gasimy ogień,- dla odważnych można próbować od
razy, ale wystarczy je chwilkę przestudzić i już odważnym nie trzeba być.Smacznego :)