ßßß Cookit - przepis na Domowe mleczko z nerkowców

Domowe mleczko z nerkowców

nazwa

Wykonanie

Nerkowce są bardzo wdzięcznym produktem do wytwarzania roślinnego mleka i śmietanki. W dodatku pulpę można z powodzeniem wykorzystać do zrobienia twarożku: na słono, ze szczypiorkiem, suszonymi pomidorami albo na słodko z owocami lub miodem.
Nerkowce mają niski indeks glikemiczny, sporo białka i potasu. Warto więc od czasu do czasu uwzględnić je w swoim jadłospisie.
Składniki
1,5 szklanki orzechów nerkowca
4 szklanki przegotowanej wody
szczypta soli
1 łyżka miodu lub syropu klonowego (niekoniecznie)
kawałek gazy
sito do odcedzenia orzechów
Przygotowanie
Orzechy namoczyć na noc w zimnej wodzie. Rano odlać wodę i miksować orzechy dodając stopniowo przegotowaną wodę (4 szklanki). Miksować z przerwami około 10 minut. Sito wyłożyć gazą i porcjami wlewać zmiksowane orzechy. Ja mieszam łyżką masę, żeby mleczko szybciej spłynęło, a potem chwytam za brzegi gazy, robię węzełek i odciskam. Jeśli sito jest duże można za jednym razem wszystko przecedzić i odcisnąć.
Gotowe mleko zagotować i posolić. Można przechować w lodówce w zamkniętym słoiku około 24 godziny.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2016/02/domowe-mleczko-z-nerkowcow.html