Wykonanie
Ryż z jabłkami to nie jest moje najlepsze wspomnienie z dzieciństwa. Nie cierpiałam
cynamonu i może dlatego kojarzy mi się z udręką i męką. Ale dorosłam, zmądrzałam, smak ponoć też się zmienia i dziś już nie stronię od
cynamonu, nie unikam
jabłek,a
ryż gotuję na
mleku (to z kolei kojarzy mi się bardzo dobrze, uwielbiałam słodką zupę
mleczną z
ryżem). Dziś zamarzył mi się deser w kształcie
tortu z nutą
wanilii.
Ryż ugotowałam na
mleku sojowym, a do
jabłek nie dodałam żadnego zagęstnika, wystarczyło je odpowiednio długo gotować, aby wyparowała znaczna część soku. Uważajcie też na
mleko sojowe, nie kupujcie dosładzanym
waniliowych napojów zwanych
mlekiem. Po pierwsze drzemie w tym masa chemii, po drugie
cukier zawarty w tym
napoju zacznie się karmelizować i wszystko wam się przypali. Proporcje
mleka i
ryżu podaję na
kubki, bo musi być dwa do jednego dla
mleka. Mój kubek był jednak duży i zmieściło się w nim aż 300 g suchego
ryżu.
Składniki:6 dużych
jabłek6 łyżek
syropu klonowegoszczypta
cynamonuszczypta
gałki muszkatołowej1
laska wanilii1 kubek
ryżu jaśminowego2
kubki mleka ryżowegoPrzepis:-
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce, doprawiamy
cynamonem i
gałką muszkatołową oraz ziarnami z 1/2
laski wanilii. Wstawiamy na gaz i gotujemy do momentu odparowania soku. Po zdjęciu z gazu dolewamy 3 łyżki
syropu klonowego. Odstawiamy do wystygnięcia.- Do garnka przesypujemy
ryż i dolewamy
mleko sojowe. Dokładamy drugą połowę
laski wanilii przeciętą wzdłuż na połowę. Gotujemy do momentu zawrzenia, po minucie wyłączamy gaz, przykrywamy i odstawiamy na 20 minut. W tym czasie
ryż wchłonie cały płyn, będzie miękki i pyszny. Po 20 minutach dodajemy 3 łyżki
syropu klonowego i dokładnie mieszamy.- Dno i boki tortownicy możemy wysmarować
olejem kokosowym i wysypań
mąką migdałową, ale nie ma takiej konieczności.-
Ryż dzielimy równo na pół. Pierwszą część wykładamy na spód blaszki. Drugą warstwę stanowią
jabłka i całość zamykamy warstwą
ryżu. Torcik wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.Smacznego :)