Wykonanie
Ostatnio szukałam pomysłu na jakiś pyszny danio-deser, który
będę mogła wynieść z domu i wygodnie sobie zjeść. Zjadłam na zimno i muszę powiedzieć, że był to najlepszy zapiekany
ryż jaki
jadłam w życiu.
ryż basmati 100g (1 paczka)1/2 szklanki
mleka2
jabłka5
daktyli1 łyżka
miodu (płaska)1
jajko1 łyżeczki
cynamonugałka muszkatołowaRyż przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.Ugotowany i jeszcze ciepły
ryż mieszamy z
miodem (do rozpuszczenia się
miodu).Dodajemy tarte
jabłko, 1/2 łyżeczki
cynamonu, szczyptę
gałki muszkatołowej i pokrojone
daktyle. Całość mieszamy.W kubeczku mieszamy
mleko z
jajkiem. Uzyskaną masę przelewamy do mieszanki z
ryżem i bardzo dokładnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do foremek (użyłam dwóch małych aluminiowych). Z wierzchu posypujemy
cynamonem.Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.Placuszki można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.Przepis na dwie porcje.