ßßß Cookit - przepis na cynamonowa owsiana jajecznica!

cynamonowa owsiana jajecznica!

nazwa

Wykonanie

Owsianka to, czy jajecznica? Może po prostu - owsiana jajecznica! Oczywiście w jesiennych smakach. Mocno cynamonowa, słodka od miodu, lekko kwaśna od jabłek. Eksperyment. Brakowało mi ich ostatnio w kuchni, szczególnie o poranku. Więc nadrabiam. Gdy wszyscy jeszcze śpią, gdy w kuchni pachnie kawą, a przez okno wpada chłodne, wrześniowe powietrze. I dobrze jest. Spokojnie jakoś. We mnie i poza mną.
Przepis (jedna porcja):
50-60g płatków owsianych
2 (średnie) jajka
1/2 łyżeczki cynamonu
1 jabłko
1 łyżka miodu
50ml mleka
Jabłko umyć, wydrążyć gniazdo, pokroić w drobne półplasterki. Do miseczki wbić jajka, wsypać płatki owsiane, połowę jabłek i cynamon, wymieszać. Na patelnii rozgrzać połowę mleka. Na rozgrzane mleko wlać owsiano-jajeczną masę. Podsmażać, aż jajko sie zetnie, cały czas mieszając. Gotową "jajecznicę" przełożyć na talerz, obok wyłożyć pozostałą część jabłek. Całość polać miodem. Podawać.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2015/09/cynamonowa-owsiana-jajecznica.html