Wykonanie
Jedno z najprostszych dań, a zarazem przywołujących miłe wspomnienia z dzieciństwa :)
Ryż na mleku z cieplutkimi jabłuszkami duszonymi w miodzie i
cynamonie . Tak,
miód i
cynamon ostatnio przeważają w moim menu, ale myślę, że nie tylko u mnie tak często się pojawiają. Cudowny zapach jabłuszek smażonych na patelni przez babcię, a to wszystko na gęstym
mlecznym ryżu. Uwielbiałam to danie i dalej lubię do niego powracać. Stwierdziłam, że będzie to pyszna odmiana od owsianych śniadań i jak zawsze się nie zawiodłam :)
ryż jaśminowy na
mleku z
jabłkami duszonymi z miodzie i
cynamonie oraz
orzechami włoskimijasmine rice
pudding with stewed apples with honey and cinnamon and walnuts
- 5 łyżek
ryżu jaśminowego- szklanka
mleka-
syrop klonowy ok. łyżeczki-
cynamon-
jabłko- łyżka
miodu-
orzechyRyż ugotować na
mleku, aż do gęstości. Uważać, by się nie przypalił, dlatego należy często go mieszać. Zostawiamy go pod przykryciem na jakieś 15 min. Po czasie ścieramy na tarce jabłuszko, dodajemy
cynamon i
miód i wszystko dusimy w garnuszku na średnim ogniu. Przekładamy gotowy
ryż do miseczki, nakładamy
jabłko i na koniec
orzechy. Smacznego !
Ryż jaśminowy cudownie pachnie!Inspiracją oczywiście jest
ryż na mleku mojej babci :)Dziś dzień wolny :) Może nie tak do końca, bo nauka czeka, ale to zdecydowanie lepsze, uczyć się z książkami pod kocykiem i z
kubkiem kawy, niż siedzenie w szkole aż do 16.Pamiętajcie, poniedziałki mogą być na prawdę przyjemne :)Cytat Beaty Pawlikowskiej na dziś, idealnie do mnie trafia.Nie muszę zrobić wszystkiego.Nie muszę być tytanem pracy i wzorem dla wszystkich.Mam prawo szanować mój czas i mam prawo do odpoczynku.