Wykonanie
Urodziny, to najważniejszy dzień dla każdego człowieka. Ale dla
matki, to... dzień który nie sposób opisać. W taki dzień zawsze mam uśmiech na twarzy, a w oczach łzę wzruszenia i... to niedowierzanie, że ona jest już taka duża, że ma już tyle lat. Zawsze się zastanawiam kiedy ten czas tak szybko zleciał? Moja księżniczka, mój największy skarb ma już 4 latka! Sto lat moja mała.
Moi
drodzy, to jest tak szczególny i uroczysty dzień dla mojej córeczki i dla mnie, że mogłabym się rozpisywać i rozpisywać. Ale nie jest, to blog wspomnień ;) Dlatego przejdę do przepisu na tort urodzinowy dla mojej małej księżniczki.Co najważniejsze - smakował wspaniale i zarówno solenizantka, jak i reszta rodziny poprosili o dokładkę. "Mamo jesce", to najlepsza recenzja dla każdego wypieku :)Na łamach bloga chciałabym mojej kochanej księżniczce jeszcze raz złożyć najserdeczniejsze życzenia w dniu jej 4 urodzin. Niech przez lata brzmią w
sieci, bo płyną prosto z mojego matczynego
serca. STO LAT MÓJ SKARBIE
Składniki:250 g
cukru250 g
mąki pszennej6 jaj (najlepiej wiejskich)1
cukier wanilinowy (8g)1 mała łyżeczka
proszku do pieczeniaPozostałe składniki do przygotowania
tortu:3 połówki
brzoskwińkrem śmietankowy lub
waniliowy (nie za słodki) na 200 ml
mlekado nasączenia: przegotowana
woda z
cukrem i
cytryną lub kwaskiem
cytrynowymwiórki
truskawkowe Sempre od Cukieteria.plkwiatki
płatki do dekoracji
dżem z czarnej porzeczkiświeczki - u mnie różowe kotki, które wybrała solenizantkaPrzygotowanie:Przygotowanie
biszkopta - wersja tradycyjna:Przygotowujemy sobie wszystkie składniki, najlepiej w osobnych naczyniach.Ubijamy
białka. Ciągle ubijając dodajemy przygotowane
żółtka. Następnie wsypujemy
cukier z
cukrem wanilinowym. Na koniec wsypujemy powoli (ciągle miksując)
mąkę z
proszkiem do pieczenia.Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem (u mnie
margaryną) i dokładnie obsypanej
kaszą manną tortownicy o średnicy 24 cm.
Biszkopt pieczemy w 190 stopniach na środkowym poziomie piekarnika (temperatura zależy od piekarnika od 180-200 stopni) przez około 45 minut.Dokładnie ostudzony
biszkopt wyjmujemy z formy i przekrawamy długim nożem. W zależności od wyrośnięcia ciasta powinno nam wyjść od 3 do 4 placków.Przygotowanie wg wskazówek mojej mamy:W tym wypadku ułatwiamy sobie całe przygotowania i pieczemy (w formie 24 cm) dwa średniej wielkości
biszkopty z połowy składników, tzn. 125 g
cukru, 125 g
mąki itd.
Biszkopty pieczemy w 190 stopniach około 40-45 minut. Po wystudzeniu każdy
biszkopt przekrawamy wzdłuż. Dzięki
czemu uzyskujemy 4 idealne warstwy
tortu.Osobiście polecam tą metodę i często z niej korzystam, gdy chcę
mieć pewność, że mój tort będzie miał 4 pożądane warstwy.
Przygotowanie
tortu:Przygotowujemy krem. U mnie gotowy
śmietankowy lub
waniliowy (nie za słodki, aby tort nie był mdły). Krem ubijamy z 200 ml zimnego
mleka.Do osobnej miski odkładamy 3 czubate łyżki gotowego kremu i miksujemy je z 3 połówkami
brzoskwiń z puszki.Każdy placek ( u mnie 4 warstwy) nasączamy dokładnie przegotowaną
wodą z
cukrem i
sokiem z cytryny.
Woda powinna być chłodna.Dolny placek po nasączeniu smarujemy warstwą
dżemu z czarnej porzeczki.Następnie nakładamy kolejny placek, znów go nasączamy. I nakładam warstwę kremu
brzoskwiniowego. Nakładam kolejny placek, nasączamy i znów warstwa kremu
brzoskwiniowego.Na koniec nakładamy ostatni placek stanowiący górę
tortu. Również go nasączamy.Cały tort smarujemy równo kremem bez dodatków.Wierzch
tortu zdobimy. Brzegi ozdabiamy kremem przy użyciu szprycy cukierniczej. Cały środek obsypujemy dokładnie wiórkami truskawkowymi.Tort wkładamy do lodówki, najlepiej na noc.Tuż przed podaniem dla ozdoby na brzegach dodajemy kwiaty (
płatki), a na środek wbijamy świeczki urodzinowe.
Do przygotowania
tortu użyłam wspaniałych, rozpływających się w ustach
truskawkowych wiórek, które otrzymałam ze sklepu on-
line Cukieteria.pl . Serdecznie Wam polecam tan sklep i znajdujący się w nim asortyment. Każdy miłośnik słodkości powinien tam zajrzeć. Wiórki są naprawdę wspaniałe. Przyznam Wam szczerze, że troszkę podjedliśmy ich bezpośrednio z opakowania ;) Dziękuję serdecznie Cukieteria.pl, dzięki Wam mój tort był jeszcze lepszy i... w ulubionych barwach mojej solenizantki :DSmacznego