Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Tropikalny krem jaglany. ...Sobotnie śniadanie z ... »Uwielbiam słodkości, tak jak reszta mojej rodziny. Dlatego często staram się przygotować ich zdrowsze, ale równie pyszne wersje. Dziś zapraszam Was na niezawodne i zdrowe muffinki orkiszowe na
oleju kokosowym. Po długim dniu (takim jak dziś) pełnym radości, wrażeń, ale też i wielu pokonanych kilometrów taka babeczka, to rozkosz dla podniebienia. Ulubiona książka, kęs zdrowszej słodkości, to wspaniały finał dnia :) Zachęcam i Was do spróbowania takich babeczek.
Składniki: (na 12 sztuk)1 3/4 szklanki
mąki orkiszowej BIO2 mniejsze
banany1/3 szklanki
cukru brzozowego/
cukru brązowego/ opcjonalnie
cukru kryształ1 łyżeczka
proszku do pieczeniamała szczypta
soli1/4 szklanki
mleka2
jajkaokoło 6 łyżek
oleju kokosowego (1/3 szklanki po rozpuszczeniu)1 łyżka
wiórków kokosowych do dekoracjiPrzygotowanie:Do miski przekładamy obrane i pokrojone w plastry
banany. Dokładnie je ugniatam widelcem na tzw. "papkę".
Olej kokosowy przekładamy do garnuszka i rozpuszczamy. Odstawiamy do przestudzenia.Do miski z
bananami wlewamy rozpuszczony
olej, mieszamy. Następnie wbijamy dwa
jajka, całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.W drugiej misce mieszamy
mąkę z
proszkiem do pieczenia, szczyptą
soli i
cukrem brzozowym (lub
cukrem brązowym lub opcjonalnie
cukrem kryształ).Do suchych składników dodajemy mokre, mieszamy. Na koniec dolewamy
mleko i znów całość mieszamy.Masę wykładamy do papilotek (do 3/4 wysokości), którymi wykładamy blaszkę do pieczenia muffinek.Babeczki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy 20 minut (stan upieczenia warto sprawdzić patyczkiem).
Po wyciągnięciu z piekarnika muffinki posypujemy odrobiną
wiórków kokosowych.Podajemy ostudzone.
Smacznego* przepis własny - zmodyfikowana "uzdrowiona" wersja tradycyjnych babeczekPrzepis zgłaszam do akcji:Warto wprowadzać zdrowsze wersje ulubionych słodkości do swojej diety.Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl.piątek, 18 marca 2016, matleenpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »KomentarzeOstatnie wpisyPieczona owsianka z ...
WYNIKI KONKURSU! - WYGRAJ ...Serniczek chia na jagodach z ...Najprostsza surówka obiadowa ...Delikatne placuszki z ...Ciasto z
jabłkami najeżone ...
Jagodowe serniczki na ...Grillowana tortilla z ...Bardzo pomarańczowa babka z ...Wiosenne kanapki z lekką ...
Słodkie okruszkiSPIS TREŚCI (OBRAZKOWY)Proszę o cierpliwość. Spis (treści) w fazie przygotowań. Inna nawigacja po blogu - wróć na stronę główną -> Wybierz kategorie, która Cię interesuje
Kontakt:
[email protected] [email protected] Nawiązanie współpracyBędzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.Prawa autorskieTreści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i
wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Zapraszam na InstagramOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.Pisz blog