Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Lekka
sałatka makaronowa z ...Delikatnie
musztardowe tosty. ... »I choć do Świąt jeszcze miesiąc już dziś postanowiłam rozpocząć cykl przepisów, które doskonale sprawdzą się w tym wyjątkowym czasie. Na blogu znajdziecie kilka pomysłów na pyszne babki, serniki i inne ciasta, które idealnie będą pasować do wielkanocnych przysmaków. W szczególności polecam przepis na "Babkę w łaty" lub "Babkę delikatnie
cytrynową" . Dziś chciałabym Was zaprosić na różanego mazurka na kruchym cieście. Spód wykonałam na podstawie starego przepisu po mojej babci. Ciasto jest proste w wykonaniu, nie za słodkie, z pysznym różanym kremem, który idealnie komponuje się z migdałowymi
płatkami i bardzo kruchym
spodem. Spróbujcie.
Składniki: (okrągła forma 27 cm)Na kruchy spód:3 łyżki
masła (pełne)1/2 szklanki
cukru2
żółtka1 1/2 szklanki
mąkiszczypta
soli1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaNa masę:2 1/3 łyżki
konfitury z
płatków róży od Polska Róża250 g
mascarpone (dobrze schłodzonego)4 łyżki
płatków migdałowych2
czekoladowe jajeczkaPrzygotowanie:Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę dokładnie smarujemy tłuszczem (
margaryną) i obsypujemy
kaszą manną (strzepując nadmiar).Do misy dojemy 3 łyżki schłodzonego
masła, dodajemy 1/2 szklanki
cukru i 2
żółtka. Całość ucieramy. Następnie dosypujemy
mąkę z
proszkiem do pieczenia i szczyptą
soli. Miksujemy do uzyskania kruszonki. Odkładamy mikser i szybko ugniatamy ciasto ręką w jedną "kulę".
Ciastem wylepiamy formę (rwiemy większe kawałki ciasta), lekko dociskając ręką. Robimy to sprawnie i w miarę szybko. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy do ładnego zarumienienia około 25-30 minut (w zależności od piekarnika).Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawiamy w formie i studzimy. Gdy ciasto ostygnie wyciągamy je z formy i przygotowujemy krem.
Mascarpone wyjmujemy z lodówki, przekładamy do miski i mieszamy rózgą lub mikserem na małych obrotach z
konfiturą z
płatków róży. Tak przygotowanym kremem smarujemy ciasto. Brzegi ciasta zdobimy obficie uprażonymi (delikatnie, mają się zarumienić) na suchej patelni
płatkami migdałowymi. Na środek układamy połówki
czekoladowych jajeczek (u mnie nadziewane) i kilka
płatków migdałowych.Mazurka wkładamy do lodówki na około 30 minut. Podajemy.
Smacznegoniedziela, 28 lutego 2016, matleenpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »KomentarzeOstatnie wpisyPieczona owsianka z ...
WYNIKI KONKURSU! - WYGRAJ ...Serniczek chia na jagodach z ...Najprostsza surówka obiadowa ...Delikatne placuszki z ...Ciasto z
jabłkami najeżone ...
Jagodowe serniczki na ...Grillowana tortilla z ...Bardzo pomarańczowa babka z ...Wiosenne kanapki z lekką ...
Słodkie okruszkiSPIS TREŚCI (OBRAZKOWY)Proszę o cierpliwość. Spis (treści) w fazie przygotowań. Inna nawigacja po blogu - wróć na stronę główną -> Wybierz kategorie, która Cię interesuje
Kontakt:
[email protected] [email protected] Nawiązanie współpracyBędzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.Prawa autorskieTreści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i
wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Zapraszam na InstagramOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.Pisz blog