ßßß Cookit - przepis na Zapiekane ciabatty

Zapiekane ciabatty

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Małe słodkie wypieki na Dzień ...
Wierszozwierze - zabawne ... »
Na kolację, na śniadanie, a nawet na spacer przy cieplejszej pogodzie... zapiekanki - towarzysz od dziecinnych lat. I choć już nie jestem dzieckiem nadal lubię ich smak i od czasu do czasu przygotowuję je dla siebie i bliskich we własnej kuchni. Dziś troszkę mniej typowe, ale równie smaczne i szybkie zapiekane ciabatty. Te płaskie, prostokątne bułeczki, wypiekane według włoskiej receptury sprawdzają się równie dobrze jako baza do najróżniejszych kanapek i zapiekanek. Tym razem postanowiłam je przygotować z pieczarkowo-paprykowym farszem. A całość i bazę łączącą stanowił pyszny, gęsty Ketchup Markowy Łagodny Roleski . Spróbujcie. Moje zapiekane ciabatty znikły bardzo szybko z talerzy. Zostały tylko okruszki i ślady szczypiorku ;)
Składniki: (na 4 sztuki)
2 ciabatty
6-7 małych pieczarek
1/2 cebuli
1/4 żółtej papryki
około 1 łyżki tłuszczu do smażenia
Ketchup Markowy Łagodny Roleski
około 1/2 łyżki soli ziołowej
5-6 plastrów żółtego sera lub mały kawałek sera w kostce
sól i pieprz do smaku
szczypiorek
Przygotowanie:
Ciabatty kroimy wzdłuż, tworząc spody 4 zapiekanek. Każdą w ten sposób powstałą małą zapiekankę polewamy ketchupem (tworząc "zygzak" na całej długości ciabatty) i posypujemy szczyptą soli ziołowej.
Pieczarki obieramy i kroimy w paski. Jeżeli używamy większych sztuk należy je jeszcze przeciąć na pół. Żółtą paprykę kroimy w kosteczkę.
Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na tłuszczu.
Do podsmażonej cebulki dodajemy pieczarki i paprykę. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy kilka minut na mniejszym ogniu, mieszając. Pieczarki powinny zmniejszyć swoją objętość, a cebulka nie może się przypalić.
Tak przygotowany farsz rozkładamy równomiernie na nasze ciabatty.
Ser ścieramy na tarce na grubszych oczkach i posypujemy obficie wiech każdej zapiekanki.
Zapiekanki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy do rozpuszczenia sera.
Przed podaniem na każdej zapiekance robimy "szlaczek" z ketchupu i posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego
czwartek, 21 stycznia 2016, matleen
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Komentarze
Ostatnie wpisy
Pieczona owsianka z ...
WYNIKI KONKURSU! - WYGRAJ ...
Serniczek chia na jagodach z ...
Najprostsza surówka obiadowa ...
Delikatne placuszki z ...
Ciasto z jabłkami najeżone ...
Jagodowe serniczki na ...
Grillowana tortilla z ...
Bardzo pomarańczowa babka z ...
Wiosenne kanapki z lekką ...
Słodkie okruszki
SPIS TREŚCI (OBRAZKOWY)
Proszę o cierpliwość. Spis (treści) w fazie przygotowań. Inna nawigacja po blogu - wróć na stronę główną -> Wybierz kategorie, która Cię interesuje
Kontakt: [email protected] [email protected] Nawiązanie współpracy
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.
Prawa autorskie
Treści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Zapraszam na Instagram
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.
Pisz blog
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2016/01/Zapiekane-ciabatty.html