Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Małe słodkie wypieki na Dzień ...Wierszozwierze - zabawne ... »Na kolację, na śniadanie, a nawet na spacer przy cieplejszej pogodzie... zapiekanki - towarzysz od dziecinnych lat. I choć już nie jestem dzieckiem nadal lubię ich smak i od czasu do czasu przygotowuję je dla siebie i
bliskich we własnej kuchni. Dziś troszkę mniej typowe, ale równie smaczne i szybkie zapiekane ciabatty. Te płaskie, prostokątne bułeczki, wypiekane według włoskiej receptury sprawdzają się równie dobrze jako baza do najróżniejszych kanapek i zapiekanek. Tym razem postanowiłam je przygotować z
pieczarkowo-
paprykowym farszem. A całość i bazę łączącą stanowił pyszny, gęsty
Ketchup Markowy Łagodny Roleski . Spróbujcie. Moje zapiekane ciabatty znikły bardzo szybko z talerzy. Zostały tylko okruszki i ślady
szczypiorku ;)
Składniki: (na 4 sztuki)2 ciabatty6-7 małych
pieczarek1/2
cebuli1/4
żółtej paprykiokoło 1 łyżki tłuszczu do smażenia
Ketchup Markowy Łagodny Roleskiokoło 1/2 łyżki
soli ziołowej5-6 plastrów
żółtego sera lub mały kawałek
sera w kostce
sól i
pieprz do smaku
szczypiorekPrzygotowanie:Ciabatty kroimy wzdłuż, tworząc
spody 4 zapiekanek. Każdą w ten sposób powstałą małą zapiekankę polewamy
ketchupem (tworząc "zygzak" na całej długości ciabatty) i posypujemy szczyptą
soli ziołowej.
Pieczarki obieramy i kroimy w paski. Jeżeli używamy większych sztuk należy je jeszcze przeciąć na pół.
Żółtą paprykę kroimy w kosteczkę.
Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na tłuszczu.Do podsmażonej
cebulki dodajemy
pieczarki i
paprykę. Całość doprawiamy
solą i
pieprzem. Podsmażamy kilka minut na mniejszym ogniu, mieszając.
Pieczarki powinny zmniejszyć swoją objętość, a
cebulka nie może się przypalić.Tak przygotowany farsz rozkładamy równomiernie na nasze ciabatty.
Ser ścieramy na tarce na grubszych oczkach i posypujemy obficie wiech każdej zapiekanki.Zapiekanki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy do rozpuszczenia
sera.Przed podaniem na każdej zapiekance robimy "szlaczek" z
ketchupu i posypujemy
szczypiorkiem.
Smacznegoczwartek, 21 stycznia 2016, matleenpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »KomentarzeOstatnie wpisyPieczona owsianka z ...
WYNIKI KONKURSU! - WYGRAJ ...Serniczek chia na jagodach z ...Najprostsza surówka obiadowa ...Delikatne placuszki z ...Ciasto z
jabłkami najeżone ...
Jagodowe serniczki na ...Grillowana tortilla z ...Bardzo pomarańczowa babka z ...Wiosenne kanapki z lekką ...
Słodkie okruszkiSPIS TREŚCI (OBRAZKOWY)Proszę o cierpliwość. Spis (treści) w fazie przygotowań. Inna nawigacja po blogu - wróć na stronę główną -> Wybierz kategorie, która Cię interesuje
Kontakt:
[email protected] [email protected] Nawiązanie współpracyBędzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.Prawa autorskieTreści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i
wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Zapraszam na InstagramOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.Pisz blog