Wykonanie
Fantastycznie smakujący deser przygotowany na bazie
jogurtu greckiego. Lekki, niskokaloryczny, wymarzony dla wszystkich liczących kalorie. Wygląda niepozornie, ale smakuje wyśmienicie. Muślinowy
jogurt grecki,
śliwkowe puree przygotowane na świeżo wyciśniętym soku z
pomarańczy, zwieńczony aromatycznymi, pomarańczowymi paseczkami. Możesz wykorzystać poświąteczne zapasy
śliwkowe.
Składniki na 2 pucharki:200 g suszonych
śliwek150 ml soku z
pomarańczy (1 duża
pomarańcza)220 g
naturalnego jogurtu greckiegocienkie paseczki ze startej z
pomarańczy3-4 łyżeczki ksylitolu/cukru2 łyżki
likieru pomarańczowegoWykonanie:
śliwki wypłukać i osuszyć na papierowym ręczniku, następnie grubo posiekać.
Pomarańcze sparzyć, zesterem ściąć skórkę, odłożyć, z
pomarańczy wycisnąć sok. Posiekane
śliwki włożyć do rondelka i dodać
sok pomarańczowy. Gotować około 5 minut, aż
śliwki zmiękną. Jeśli masa jest za gęsta rozrzedzić
sokiem z
pomarańczy. Zdjąć z ognia i ostudzić, rozetrzeć drewnianą łyżką do uzyskania przecieru. W wersji dla dorosłych można smak podkrecić dodatkiem
likieru pomarańczowegojogurt posłodzić
cukrem pudrem z
ksylitolu lub innym ulubionym słodzikiemdo pucharków na wysokiej nóżce nakładać naprzemiennie
jogurt i mus
śliwkowy. Każda porcję ozdobić paskami
skórki pomarańczowej. Podawać schłodzonySMACZNEGO !