ßßß Cookit - przepis na MUS MORELOWO-POMARAŃCZOWY

MUS MORELOWO-POMARAŃCZOWY

nazwa

Wykonanie

„Doskonały, delikatny mus, niezwykle łatwy do przygotowania. Idealny dla tych, którzy sądzą, że desery wymagają wielkiego wysiłku kulinarnego – ten mus nie może się nie udać.” – Tak o tym deserze piszą mistrz kuchni Daniel Green oraz dietetyczka Catherine Collins, w swojej książce „Zdrowe potrawy obniżające cholesterol”.
Zrobiłam. Spróbowałam. Zaręczam, że mają rację :)
Składniki : (4 porcje)
150 g suszonych moreli
2 średnie obrane pomarańcze
50 g jogurtu naturalnego
1 łyżka syropu z agawy* (opcjonalnie – w zależności od tego jak słodkie są owoce)
2 łyżki likieru pomarańczowego (wersja dla dorosłych)
1 łyżka płatków migdałowych
*Uwaga: Zachęcam do przeczytania dodatkowych informacji o cukrze i jego zamiennikach tutaj i tutaj . ;)
Wykonanie:
Migdały uprażyć na suchej patelni, na średnim ogniu. (U mnie trwa to 5-7 minut, palnik 6-7 w 9-stopniowej skali.)
Do miksera włożyć morele, pomarańcze oraz jogurt i zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku likierem pomarańczowym oraz syropem z agawy.** Przełożyć do pucharków i wstawić do lodówki.
Przed podaniem każdą porcję posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.
Smacznego :)
**Uwaga:
O tej porze roku pomarańcze są baaardzo słodkie. Przygotowując deser trzymałam się dokładnie przepisu i dodałam 1 łyżkę syropu z agawy. Jak dla nas deser wyszedł trochę za słodki… Aby temu zaradzić jedliśmy go dokładając sobie gęstego jogurtu greckiego. Było pycha :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2012/03/03/mus-morelowo-pomaranczowy