Wykonanie
Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 17 kwietnia 2014 r. Przepis na mazurka przywędrował do nas prawdopodobnie z Turcji, a w polskiej tradycji zakorzenił się na stałe w XVII wieku. Jego symbolika jest ściśle powiązana z okresem Wielkiego Postu, a w zasadzie jego zakończeniem. Po czterdziestu dniach obowiązkowej wstrzemięźliwości od potraw
mięsnych i słodkich wypieków, mazurek stanowił pewnego rodzaju nagrodę dla wytrwałych w wierze i postanowieniu chrześcijan.Niebywałą zaletą mazurka jest mnogość jego odmian i sposobów na jego wykonanie. Jest jednym z najpopularniejszych ciast wielkanocnych. Wstyd się przyznać, ale mazurka
jadłam chyba z dwa
razy i nigdy nie piekłam. Dlatego postanowiłam, że w te święta wielkanocne, będzie moją propozycją numer jeden. Spośród tysięcy odmian i sposobów na jego wykonanie zainspirowałam się mazurkiem z
marmoladą pomarańczową pochodzącym z Kwestii Smaku. W tym wypieku najtrudniejszym zadaniem jest postępowanie z kruchym
spodem, który jest bardzo delikatny i ma tendencje do kruszenia się, a nawet łamania, ale dzięki temu jest smaczny. Spód jest bardzo
maślany i cudownie pachnie. Kolejny krok to początek zabawy, bo szykujemy masy takie jak lubimy (orzechowa, kajmakowa,
marmolada,
konfitura) i zdobimy (
skórka pomarańczowa,
rodzynki,
figi,
daktyle,
migdały,
orzechy,
lukier, polewy), możemy tworzyć piękne krajobrazy, czy motywy wielkanocne. W moim debiutanckim mazurku, subtelny spód otuliłam
marmoladą pomarańczową, którą uszlachetniłam
likierem pomarańczowym, ułożyłam plasterki
suszonych moreli, zwieńczyłam
polewą czekoladową i
płatkami migdałów. Uzyskałam coś naprawdę niebywałego i pysznego, wiem, że ten mazurek z pewnością zwróci na siebie uwagę wszystkich domowników:))Mazurek z
marmoladą pomarańczowąAutor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 16 kwietnia .W tym mazurku przeplata się gorycz
pomarańczy,
słodycz pochodząca z fantazyjnie stopionej
czekolady, delikatne
morele i chrupiące
płatki migdałowe. Taka mieszanina smaków będzie idealnym uzupełnieniem świątecznego menu :))Oceny: 5 , 0Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 40 min Łączny czas: 1 godz. i 10 minLiczba porcji: 12Składniki:Spód :
mąka pszenna : 170 g
mąka ziemniaczana : 80 g
cukier : 50 gzimne
masło : 150 g
jajko : 1Dodatki:
marmolada pomarańczowa z kawałkami
owoców (może być grejpfrutowa, cytrynowa): 3/4 szklanki
likier pomarańczowy (np. Cointreau - niekoniecznie): 4 łyżki
suszone morele : garść
płatki migdałów : garśćPolewa:
biała czekolada : 150 g
śmietanka kremowa 30% (użyłam łaciatej): 5 łyżekPrzygotowanie:Spód:do miski przesiewam
mąkę pszenną, dodaję
mąkę ziemniaczaną,
cukier i pokrojone na kawałeczki
masłorozcieram palcami
masło z
mąką, aż powstanie drobna kruszonka (można miksować mikserem) do uzyskania drobnych kawałeczków ciastanastępnie dodaję
jajko i zagniatam ciasto łącząc wszystkie składniki w niewielką kulę (można dalej miksować mikserem, aż składniki zaczną się łączyć)zawijam w folię i wkładam do lodówki na 1 godzinępo leżakowaniu ciasto wkładam pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i wałkuję placek o grubości około 1/2 cm, nieco większy niż dno formy(około 33cm * 26cm - mierzona po dnie), nie musi być idealnie równyzdejmuję górny arkusz papieru z rozwałkowanego ciastaplacek przekładam razem z dolnym papierem do formy, przycinam nożem do wymiarów dnaresztki ciasta ponownie zlepiam w kulę i wałkuję podsypując
mąką nożem wycinam liście i kwiatek z ciasta, robię łodyżkęwycięte kawałki ciasta układam na placku
cały spód dziurkuję widelcem i wstawiam do lodówki na około pół godzinypiekarnik nagrzewam do 160oC (góra i dół bez termoobiegu)wstawiam blaszkę z
ciastem i piekę około 40 minut na lekko złoty kolorwyjmuję z piekarnika i studzę
pociągając za papier do pieczenia wyjmuję spód mazurka na blat i zabieram się za dekoracjęPolewa: w rondelku topię 100 g połamanej na kosteczki
czekolady, razem ze
śmietanką kremową i 2 łyżkami
likieru pomarańczowegozdejmuję z ognia, dodaję resztę
czekolady i mieszam, aż
czekolada całkowicie się roztopi studzę,odstawiam na 30 minut do lekkiego zastygnięcia na kruchym spodzie mazurkasmaruję
marmoladę wymieszaną z 2 łyżkami
likieru pomarańczowego, układam plasterki
moreli, polewam polewą i dekoruję
płatkami migdałowymi
Smacznego !!!