ßßß Cookit - przepis na Mazurek z marmoladą pomarańczową

Mazurek z marmoladą pomarańczową

nazwa

Wykonanie

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 17 kwietnia 2014 r. Przepis na mazurka przywędrował do nas prawdopodobnie z Turcji, a w polskiej tradycji zakorzenił się na stałe w XVII wieku. Jego symbolika jest ściśle powiązana z okresem Wielkiego Postu, a w zasadzie jego zakończeniem. Po czterdziestu dniach obowiązkowej wstrzemięźliwości od potraw mięsnych i słodkich wypieków, mazurek stanowił pewnego rodzaju nagrodę dla wytrwałych w wierze i postanowieniu chrześcijan.
Niebywałą zaletą mazurka jest mnogość jego odmian i sposobów na jego wykonanie. Jest jednym z najpopularniejszych ciast wielkanocnych. Wstyd się przyznać, ale mazurka jadłam chyba z dwa razy i nigdy nie piekłam. Dlatego postanowiłam, że w te święta wielkanocne, będzie moją propozycją numer jeden. Spośród tysięcy odmian i sposobów na jego wykonanie zainspirowałam się mazurkiem z marmoladą pomarańczową pochodzącym z Kwestii Smaku. W tym wypieku najtrudniejszym zadaniem jest postępowanie z kruchym spodem, który jest bardzo delikatny i ma tendencje do kruszenia się, a nawet łamania, ale dzięki temu jest smaczny. Spód jest bardzo maślany i cudownie pachnie. Kolejny krok to początek zabawy, bo szykujemy masy takie jak lubimy (orzechowa, kajmakowa, marmolada, konfitura) i zdobimy (skórka pomarańczowa, rodzynki, figi, daktyle, migdały, orzechy, lukier, polewy), możemy tworzyć piękne krajobrazy, czy motywy wielkanocne. W moim debiutanckim mazurku, subtelny spód otuliłam marmoladą pomarańczową, którą uszlachetniłam likierem pomarańczowym, ułożyłam plasterki suszonych moreli, zwieńczyłam polewą czekoladową i płatkami migdałów. Uzyskałam coś naprawdę niebywałego i pysznego, wiem, że ten mazurek z pewnością zwróci na siebie uwagę wszystkich domowników:))
Mazurek z marmoladą pomarańczową
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 16 kwietnia .
W tym mazurku przeplata się gorycz pomarańczy, słodycz pochodząca z fantazyjnie stopionej czekolady, delikatne morele i chrupiące płatki migdałowe. Taka mieszanina smaków będzie idealnym uzupełnieniem świątecznego menu :))
Oceny: 5 , 0
Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 40 min Łączny czas: 1 godz. i 10 min
Liczba porcji: 12
Składniki:
Spód :
mąka pszenna : 170 g
mąka ziemniaczana : 80 g
cukier : 50 g
zimne masło : 150 g
jajko : 1
Dodatki:
marmolada pomarańczowa z kawałkami owoców (może być grejpfrutowa, cytrynowa): 3/4 szklanki
likier pomarańczowy (np. Cointreau - niekoniecznie): 4 łyżki
suszone morele : garść
płatki migdałów : garść
Polewa:
biała czekolada : 150 g
śmietanka kremowa 30% (użyłam łaciatej): 5 łyżek
Przygotowanie:
Spód:
do miski przesiewam mąkę pszenną, dodaję mąkę ziemniaczaną, cukier i pokrojone na kawałeczki masło
rozcieram palcami masło z mąką, aż powstanie drobna kruszonka (można miksować mikserem) do uzyskania drobnych kawałeczków ciasta
następnie dodaję jajko i zagniatam ciasto łącząc wszystkie składniki w niewielką kulę (można dalej miksować mikserem, aż składniki zaczną się łączyć)
zawijam w folię i wkładam do lodówki na 1 godzinę
po leżakowaniu ciasto wkładam pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i wałkuję placek o grubości około 1/2 cm, nieco większy niż dno formy(około 33cm * 26cm - mierzona po dnie), nie musi być idealnie równy
zdejmuję górny arkusz papieru z rozwałkowanego ciasta
placek przekładam razem z dolnym papierem do formy, przycinam nożem do wymiarów dna
resztki ciasta ponownie zlepiam w kulę i wałkuję podsypując mąką nożem wycinam liście i kwiatek z ciasta, robię łodyżkę
wycięte kawałki ciasta układam na placku
cały spód dziurkuję widelcem i wstawiam do lodówki na około pół godziny
piekarnik nagrzewam do 160oC (góra i dół bez termoobiegu)
wstawiam blaszkę z ciastem i piekę około 40 minut na lekko złoty kolor
wyjmuję z piekarnika i studzę
pociągając za papier do pieczenia wyjmuję spód mazurka na blat i zabieram się za dekorację
Polewa: w rondelku topię 100 g połamanej na kosteczki czekolady, razem ze śmietanką kremową i 2 łyżkami likieru pomarańczowego
zdejmuję z ognia, dodaję resztę czekolady i mieszam, aż czekolada całkowicie się roztopi studzę,
odstawiam na 30 minut do lekkiego zastygnięcia na kruchym spodzie mazurka
smaruję marmoladę wymieszaną z 2 łyżkami likieru pomarańczowego, układam plasterki moreli, polewam polewą i dekoruję płatkami migdałowymi
Smacznego !!!
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2014/04/mazurek-z-marmolada-pomaranczowa.html