ßßß Cookit - przepis na Obłędny sernik z mascarpone

Obłędny sernik z mascarpone

nazwa

Wykonanie

Jeśli mam polecać sernik, to zdecydowanie ten. Nie jest typowy, bo w swoim składzie ma mascarpone zamiast twarogu. Z całą pewnością będzie u nas jeszcze z milion razy - smakuje absolutnie obłędnie. Uwierzcie mi - wiedząc, że jest w lodówce, ciężko przejść obok niej bez zjedzenia kolejnego kawałka. Smakiem przypomina trufle - jest kremowy, rozpływający się w ustach. Ani trochę nie jest mulący. Z każdym dniem coraz bardziej zyskuje na smaku. Przepis znalazłam na Moich Wypiekach, od siebie dodałam drobne zmiany.
Składniki:
- 500 g mascarpone,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 100 g białej czekolady,
- 120 g cukru,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 150 ml śmietany 30%,
- 4 jajka,
- 2 łyżki likieru kawowego,
- spód: 120 g ciastek digestive (miałam pełnoziarniste), 70 g płatków migdałowych, 40 g masła.
Przygotowanie rozpoczynamy od spodu: ciastka kruszymy (można ręką lub blenderem), migdały drobno siekamy. Łączymy z miękkim masłem - wyrabiamy jednolitą masę. Wykładamy nią spód tortownicy (o średnicy 21-23 cm). Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 10 minut. Po tym czasie tortownicę wyjmujemy z piekarnika i zmniejszamy temp. na 175 stopni.
Kremówkę podgrzewamy w garnku, dodajemy czekolady. Ogień powinien być mały. Cały czas mieszamy, do całkowitego połączenia czekolad ze śmietaną. Wyłączamy gaz, garnek zostawiamy (masa nie powinna się zagotować - czekolady rozpuszczą się bardzo szybko, gdy tylko śmietana będzie odpowiednio gorąca).
W misie miksera ubijamy mascarpone, cukier, mąkę, jajka (w całości - bez oddzielania białek od żółtek), likier. Gdy masa będzie jednolita, wlewamy gorącą masę czekoladowo-śmietanową. Miksujemy do momentu połączenia składników. Gotową masę przelewamy na podpieczony spód w tortownicy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy ok. 50-60 minut. Środek powinien być ścięty - nie ma sensu wbijać patyczka w celu sprawdzenia, gdyż nie będzie suchy. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Gdy będzie zimny, wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Sernik z całą pewnością opadnie.
Podajemy z ulubionymi owocami lub sam. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/07/obedny-sernik-z-mascarpone.html