Wykonanie
Jeśli mam polecać sernik, to zdecydowanie ten. Nie jest typowy, bo w swoim składzie ma
mascarpone zamiast
twarogu. Z całą pewnością będzie u nas jeszcze z milion
razy - smakuje absolutnie obłędnie. Uwierzcie mi - wiedząc, że jest w lodówce, ciężko przejść obok niej bez zjedzenia kolejnego kawałka. Smakiem przypomina
trufle - jest kremowy, rozpływający się w ustach. Ani trochę nie jest mulący. Z każdym dniem coraz bardziej zyskuje na smaku. Przepis znalazłam na Moich Wypiekach, od siebie dodałam drobne zmiany.
Składniki:- 500 g
mascarpone,- 100 g
gorzkiej czekolady,- 100 g
białej czekolady,- 120 g
cukru,- 2 łyżki
mąki pszennej,- 150 ml
śmietany 30%,- 4
jajka,- 2 łyżki
likieru kawowego,- spód: 120 g
ciastek digestive (miałam pełnoziarniste), 70 g
płatków migdałowych, 40 g
masła.Przygotowanie rozpoczynamy od
spodu:
ciastka kruszymy (można ręką lub blenderem),
migdały drobno siekamy. Łączymy z miękkim
masłem - wyrabiamy jednolitą masę. Wykładamy nią spód tortownicy (o średnicy 21-23 cm). Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 10 minut. Po tym czasie tortownicę wyjmujemy z piekarnika i zmniejszamy temp. na 175 stopni.Kremówkę podgrzewamy w garnku, dodajemy
czekolady. Ogień powinien być mały. Cały czas mieszamy, do całkowitego połączenia
czekolad ze
śmietaną. Wyłączamy gaz, garnek zostawiamy (masa nie powinna się zagotować -
czekolady rozpuszczą się bardzo szybko, gdy tylko
śmietana będzie odpowiednio gorąca).W misie miksera ubijamy
mascarpone,
cukier,
mąkę,
jajka (w całości - bez oddzielania
białek od
żółtek),
likier. Gdy masa będzie jednolita, wlewamy gorącą masę
czekoladowo-
śmietanową. Miksujemy do momentu połączenia składników. Gotową masę przelewamy na podpieczony spód w tortownicy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy ok. 50-60 minut. Środek powinien być ścięty - nie ma sensu wbijać patyczka w celu sprawdzenia, gdyż nie będzie suchy. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Gdy będzie zimny, wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Sernik z całą pewnością opadnie.Podajemy z ulubionymi
owocami lub sam. Smacznego!