Wykonanie
Odmrażałam
śliwki i przydały się na śniadanie, chociaż przekąska też byłaby z nich niezła. Pierwsza opcja na bogato z
owocami, i dodatkiem
mlecznym. Druga wersja dla wegan. Zapraszam po więcej...Składniki opcji 1:
pomarańcza (1/2 szt.)
jogurt naturalny (1/2 małego kubka)mus
śliwkowy (1 szklanka)*
płatki owsiane (4 łyżki)Składniki przekładamy warstwowo, i....gotowe! :)
Składniki opcji 2:mus
śliwkowy (1 szklanka)*
płatki z
siemienia lnianego (2 łyżki)
płatki owsiane (2 łyżki)I ponownie przekładamy warstwowo, i smacznego!
Opcja 2 nieco uboższa, ale bez
mleka,
jogurtu, nadaje się dla osób nietolerujących laktozy. Bez dodatków świeżych czy też
suszonych owoców jest nieco mniej słodsza od opcji 1.
* Mus
śliwkowyTo nic innego jak zmiksowane, wydrążone z pestek
śliwki węgierki. Bez żadnych dodatków. W tej opcji rozdrobnione są razem ze skórką. Dla niemowląt, młodszych dzieci, zrobiłabym bez skórek.Albo chociaż przetarła przez sito. Można mus również pasteryzować.Dlaczego warto?
Śliwka to bogactwo witamin (C, z grupy B) a także składników mineralnych (potasu, żelaza i magnezu). Węgierki, ale i inne
śliwki zawierają dużo pektyn (więcej o ich roli tutaj), przez co wpływają na trawienie. Zapobiegają zaparciom.Kaloryczność porcji 1 i 2:Energia: 350 kcal / 254 kcal
Białko: 10,3 g / 6,2 gTłuszcze: 5 , 0 g / 3 , 4 gWęglowodany: 73 , 7 g / 55 , 8 gBłonnik: 8 , 9 g / 6 , 66 , 6 g