Wykonanie
Kochani, każdy weekend lubię zacząć od porządnego śniadania, które
mogę celebrować przez dłuższą chwilę. Nie zawsze jest to coś wyszukanego, ale fakt, że
mogę zjeść w spokoju i czytać przy tym ciekawe artykuły
daje mi wiele radości, a tym samym robi z danej rzeczy coś niezwykle smacznego. Dzisiaj postawiłam na proste, sycące i kolorowe śniadanie, czyli omlet. Chodził za mną od początku tygodnia, ale zabrakło mi mobilizacji na jego zrobienie. Nadeszła jego
pora, więc proszę- częstujcie się :)Składniki:2 łyżki
płatków owsianych2 łyżki
płatków żytnich1/2 łyżki
siemienia lnianego1
jajko80g
serka homogenizowanego naturalnegoszczypta
sodkiPrzygotowanie:
Płatki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem do momentu ich napęcznienia. Po niedługim czasie dodajemy roztrzepane
jajko,
sodkę oraz
serek homogenizowany. Całość łączymy ze sobą za pomocą łyżki.Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość
oliwy i przekładamy masę. Omlet smażymy z obu stron pod przykryciem- lepiej robić to na mniejszym ogniu i chwilkę dłużej, żeby
mieć pewność, iż ładnie się przepiecze.Podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie
jogurt naturalny, skórka otarta z
pomarańczy oraz
kiwi.Smacznego :)